Oblicz:
jaONA: Mam problem z jednym działaniem :
1,2(√128 − 3√162) − 2/3 (−√200 + 2√8)
29 paź 16:17
tim: Spróbuj wyciągnąć przed pierwiastek.
29 paź 16:21
jaONA: (2√128− 3√162)*
29 paź 16:21
jaONA: ale jak?
29 paź 16:22
jaONA: ale jak?
29 paź 16:22
tim: √128 = √2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 = 8√2
29 paź 16:25
tim: √128 = √2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 = 8√2
29 paź 16:26
jaONA: a w jaki sposob obliczyc taki nawias:
−2/3(−10√2 +4√2)
29 paź 16:32
tim: −2/3 (−6√2) = 4√2
29 paź 16:36
jaONA: dzieki
29 paź 16:38