Usuń niewymierność z mianownika:
Matejko: Usuń niewymierność z mianownika:
proszę o pomoc nie przesyłajcie linków bo umiem to robić ale nie w tym przypadku xd
11 mar 15:52
ICSP: przemnóż licznik i mianownik przez √3 − (√2 + 1)
11 mar 15:54
Matejko: w mianowniku zostaje 2?
11 mar 15:56
ICSP: tzn ?
Napisz sam mianownik.
11 mar 15:58
11 mar 16:00
ICSP: Na pewno w wyniku będzie
√6
zatem coś masz źle
11 mar 16:02
Matejko: możesz rozpisać?
11 mar 16:05
ICSP: | | 4(√3 − √2 − 1) | |
= |
| = −√2(√3 − √2 − 1) = −√6 + 2 + √2 |
| | 3 − 3 − 2√2 | |
11 mar 16:08
Matejko: dzięki
11 mar 16:21