matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż rownianie.
Ryśka:
1−2x
= 3x
x
1
7
+
=x
2x
4x
11 mar 15:51
Kaja:
zał. x≠0 1−2x=3x
2
3x
2
+2x−1=0 Δ=4+12=16
√
Δ
=4
1
x
1
=−1 x
2
=
3
11 mar 15:54
Kaja:
zał. x≠0 2+7=4x
2
4x
2
=9 4x
2
−9=0 (2x−3)(2x+3)=0
3
−3
x=
lub x=
2
2
11 mar 15:55