Wyznacz dziedzinę wyrażenia, a nastepnie je uprość
marysia: x3−4x/x5 − 16x
x2−2x+1/ x3 − 1
11 mar 15:32
PW: marysiu, to ma być
(bo tak napisałaś).
Użyj wielkiej litery U do pisania ułamków, np. U {x
2} {3−x} napisane bez spacji da
11 mar 15:39
J: Nie .To są dwa przykłady ... tak to widzę.
11 mar 15:42
11 mar 15:48
J:
a) x5 − 16x ≠ 0 ⇔ x(x4 − 16) ≠ 0
b) x3 − 1 ≠ 0
11 mar 15:50
Marysia: a jak je uprościć ?
11 mar 15:53
Marysia: bo ja zrobiłam dziedzine w pierwszym tak :
x5−16x=0
x(x4−16)=0
x=0
x4−16=0
x4=16
x=2 x=−2
dobrze ? ale jak mam je uprościć teraz
11 mar 15:56
PW: W a) mamy już rozkłady na czynniki, więc możemy napisać
| | x3−4x | | x(x2−4) | | 1 | |
|
| = |
| = |
| , |
| | x5−16x | | x(x2−4)(x2+4) | | x2+4 | |
pamiętając o dodaniu dziedziny (teraz po uproszczeniu nie widać, że dziedzina nie
zawierała pewnych x).
11 mar 16:25
PW: Tracimy czas, marysiu. W innym miejscu pół godziny temu miałaś odpowiedź. Nie rozmnażaj zadania
w różnych miejscach.
11 mar 16:29