Czy ktoś może sprawdzić?
Izka 94: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędzie boczne, których długość to 12cm, są nachylone do
podstawy pod kątem 30°. Oblicz pole powierzchni i objętość tego ostrosłupa.
∝ − kąt nachylenia krawędzi bocznej do podstawy 30°
b – długość krawędzi bocznych 12cm
H – wysokość ostrosłupa
hp – wysokość podstawy ostrosłupa
a – długość boku podstawy ostrosłupa
hb – wysokość ściany ostrosłupa
sinα=H/b
sinα= 30
2H = 12/:2
H = 6cm
(2/3hp)/b=cosα
cos30=√3/2
hp=9√3
hp= (a√3)/2
a = 18
h2b= b2−(1/2a)2
h2b= 12 − 92
h2b= 144 – 81
h2b= 63
hb= √63 = 3√7
PP – pole podstawy ostrosłupa
PB – pole ściany bocznej ostrosłupa
PP = 81√3cm2
PB = 27√7 cm2
PO – pole ostrosłupa
VO – objętość ostrosłupa
PO = PP + 3PB
VO = 13PP*H
PO = 81√3 + (3*27√7) = 81√3+81√7
VO = 162P{3} cm3
Czy można jeszcze inaczej zapisać wyniki PO i VO
11 mar 15:16
dero2005:
Pc = 81(√3 + √7)
V = 162√3
11 mar 17:23