Geometria płaska− trojkąty.
W trójkącie ABC poprowadzono dwusieczną kąta przy wierzchołku A, która przecięła bok BC w
punkcie D. Wiedząc, że |AC|=|AD| i |AB|=|BC|, oblicz kąty trójkąta ABC.
| 1 | ||
|∡DAC|= | α stąd mamy równanie: | |
| 2 |
| 1 | ||
α+α+ | α=180 stad mamy: | |
| 2 |
ale przyznam szczerze, że nadal nie wiem skąd to się wzięło...kompletnie nie wiem
jak mam to zapisać
∡A=2α , kąt został podzielony na dwa kąty równe α dwusieczną AD→
∡A=∡C=2α, bo ΔABC jest Δ równoramiennym z treści zadania
∡D=∡C=2α, bo ΔACD jest Δ równoramiennym z treści zadania
2α+2α+α=180o suma kątów w ΔADC
5α=180o
α=36o
∡A=∡C=2α=2*36o=72o
∡B=180o−2*72o=36o