Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Krawędź podstawy ostrosłupa jest równa 12, krawędź
boczne jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze 60.
a) wyznacz pole przekroju ostrosłupa płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy i
nachyloną do niej pod kątem o mierze 30.
b) wyznacz cosinus kąta ściany bocznej przy podstawie tego ostrosłupa.
Mam problem ze zrobieniem rysunku, mógłby ktoś na to spojrzeć?
a = 12
| a√3 | ||
|AE|=h= | =6√3 | |
| 2 |
| 1 | ||
P= | *|DE|*12 | |
| 2 |
| |DE| | ||
cos30= | ||
| h |
| √3 | ||
6√3* | =|DE| | |
| 2 |
| 1 | ||
P= | *9*12=54 | |
| 2 |
| 1 | a√3 | ||||||||||
oblicz krawędź boczną l z cosinusa | = cos 60o = | hp = | ||||||||||
| l | 2 | 2 |