Wykaż że jeżeli
Matejko: Wykaż że jeżeli w ciągu arytmetycznym dla liczby n∊N
+ prawdziwy jest wzór 2S
2n=S
4n
zacząłem:
2S
2n=S
4n
| | a1+a2n | | a1+a4n | |
2 |
| *2n= |
| *4n |
| | 2 | | 2 | |
i nie wychodzi proszę pomoc
11 mar 14:47
Matejko:
11 mar 14:50
wredulus_pospolitus:
a4n = a2n + (2n−1)*r = a1 + (4n−1)r
a2n = a1 + (2n−1)r
11 mar 14:52
wredulus_pospolitus:
nie wychodzi ... bo to nie wyjdzie.
Np.
1,2,3,4,....
S2 = 3
2*S2 = 6 ≠ 10 = S4
11 mar 14:53
J: Wykaż,że jeżeli w ciągu ... itd, to ... i co ?
11 mar 14:54
Matejko: czyli napisać dany wzór n ie jest prawdziwy więc nie jest to ciąg stały?
11 mar 14:56
11 mar 14:57
wredulus_pospolitus:
Matejko ... jakbyś napisał całą treść zadania to byśmy wiedzieli o co chodzi
11 mar 14:57
J: No to już coś nowego .. , do tej pory nie było wzmianki o ciągu stałym

Podaj dokładną treść
zadania.
11 mar 14:58
pigor: ..., no właśnie. od początku do końca dokładnie
11 mar 14:59
Matejko: do polecenia ........ to ciąg jest stały
11 mar 15:10
Matejko:
11 mar 15:15
wredulus_pospolitus:
no to robisz jak robiłeś i robisz:
a4n = a1 + (4n−1)r
a2n = a1 + (2n−1)r
i wykazujesz, ze równość ta jest spełniona jedynie gdy 'r' =0
11 mar 15:17
Matejko: ok dzięki
11 mar 15:21