funkcja kwadratowa f(x)=x2+(2m+4)x+3m+6.
jagna: Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=x2+(2m+4)x+3m+6. Funkcja g przyporządkowuje liczbie
rzeczywistej m sumę kwadratów różnych miejsc zerowych funkcji f. Podaj wzór i narysuj wykres
funkcji g.
Proszę o rozwiązanie krok po kroku
PW:
1. Sprawdzamy, czy można wierzyć Autorowi, że funkcja f ma zawsze dwa miejsca zerowe.
Δ = (2m+4)
2 − 4•1•(3m+6) = 4m
2+16m+16−12m−24 = 4m
2+4m − 8 =
= 4(m
2 + m − 2).
(1) Δ > 0 ⇔ m
2 + m − 2 > 0
Dla rozwiązania nierówności (1) liczymy wyróżnik Δ
m funkcji h(m) = m
2 + m − 2:
Δ
m = 1
2 − 4•1•(−2) = 9
√Δm = 3
| | −1−3 | | −1+3 | |
m1 = |
| = −2, m2 = |
| = 1. |
| | 2•1 | | 2•1 | |
Rozwiązaniem nierówności (1) są więc m∊(−
∞, −2)∪(1,
∞).
Podsumowanie: funkcja f ma dwa miejsca zerowe wtedy i tylko wtedy, gdy m∊(−
∞, −2)∪(1,
∞). Taka
więc jest dziedzina funkcji g, której wzoru i wykresu poszukujemy.
2. Dla m ustalonych w punkcie 1. istnieją dwa miejsca zerowe funkcji f, można więc zastosować
wzory Viete'a
| | 2m+4 | | 3m+6 | |
x1+x2 = − |
| , x1•x2 = |
| |
| | 1 | | 1 | |
x
1+x
2 = − 2(m+2), x
1•x
2 = 3(m+2)
Wynika z nich, że
(x
1+x
2)
2 = 4(m+2)
2
x
12+x
22+2x
1x
2 = 4(m+2)
2
x
12+x
22+2•3(m+2) = 4(m+2)
2
x
12+x
22 = 4(m+2)
2 − 6(m+2)
x
12+x
22 = (m+2)(4m + 8 − 6)
x
12+x
22 = (m+2)(4m+2)
x
12+x
22 = 2(m+2)(2m+1)
Podsumowanie: szukana funkcja g jest określona wzorem
g(m) = 2(m+2)(2m+1), m∊(−
∞, −2)∪(1,
∞).
Mam prośbę o
sprawdzenie rachunków, gdyż bywa że okropnie się mylę.