rownanie z parametrem
sztuka: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, m∊R, dla których równanie | | x − 4 |− x |=m
ma tylko jedno rozwiązanie.
Wydawca: pazdro
11 mar 14:43
J: Skoro tylko jedno, to I Ix − 4I − x I = 0
11 mar 14:46
sztuka: ale mam wyznaczyc parametr m, a nie x.
11 mar 14:49
J: Racja .. ,pospieszyłem się

Trzeba zatem narysować wykres funkcji f(x) = IIx−4I − xI i sprawdzić ilość rozwiązań.
11 mar 14:52
sztuka: wyszło mi, że dla m>4, ale czy mógłbyś mi to sprawdzić?
11 mar 14:52
PW: No a dla m=0?
11 mar 15:09