matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz wartosc bezwzględną:
tomek:
oblicz wartosc bezwzględną: 3,(12)−3
1
7
29 paź 15:52
tim:
Zamień 3,(12) na ułamek.
29 paź 15:55
tomek:
to ile to jest
?
29 paź 16:10
tomek:
to ile to jest
?
29 paź 16:10
tim:
4
3
33
1
Teraz musisz ustalić czy 3,(12) − 3
jest większe czy mniejsze od zera.
7
29 paź 16:15
tomek:
to jak to będzie
?
29 paź 16:17
tim:
Ok. Gotowiec.
1
4
1
28
33
3,(12) − 3
= 3
− 3
= 3
− 3
7
33
7
231
231
28
33
5
3
− 3
= −
231
231
231
5
5
|−
| =
231
231
29 paź 16:20
tomek:
dzieki
!
29 paź 16:23