tryg
Loka: Proszę o pomoc

Trygonometria.
Rozwiąż równanie:
cosx*tgx+sinx=2
| sinxcosx+sinxcosx−2cosx | |
| =0 |
| cosx | |
| 2cosx(sinx−1) | |
| =0 cosx≠0 |
| cosx | |
2cosx=0 lub sinx−1=0
cosx=0 lub sinx=1
i nie zgadza mi się
11 mar 14:29
J: cosx*tgx + sinx = 2 ⇔ sinx + sinx = 2 ⇔ 2sinx = 2 ⇔ sinx = 1
11 mar 14:30
11 mar 14:32
Loka: ma być odp.:
brak rozwiązań
11 mar 14:37
J: Jest ich niestety nieskończenie wiele
11 mar 14:38
Loka: Czyli błąd w odpowiedziach

Na pewno?
11 mar 14:58
J: Dwie osoby rozwiązały to równanie identycznie

,poczekaj, może jeszcze ktoś to rozwiąże.
11 mar 14:59
ICSP: a może szanowna koleżanka zastanowi się nad ustaleniem dziedziny ?
11 mar 15:01
J: | | π | |
No tak, umknęło uwadze  x ≠ (2k+1) |
| |
| | 2 | |
11 mar 15:11
PW: Koleżanka to nawet napisała w 4. wierszu swojego rozwiązania, tyle że nie wyciągnęła wniosków.
Koledzy też nie.
11 mar 15:14
walt:
11 mar 15:15
walt: Teraz wszystko się zgadza
11 mar 15:16
ICSP: sinx = 1 ⇒ cosx = 0 ,
ale równoważności niestety nie ma
11 mar 15:16
Loka: ok, już rozumiem. Nie uwzględniłam dziedziny.
Dziękuję za pomoc
11 mar 15:25