Funckje do siebie prostopadłe.
zealot_93: | | 1 | |
Mamy dwie funkcje 0=y−3x−3 i 0=y− |
| x+4. Co trzeba zrobic zeby byly prostopadłe dokladnie |
| | 2p | |
jaką liczbę trzeba wstawić w miejsce liczby p.
11 mar 14:08
Kaja: y=3x+3 y=U{1]{2p}−4
| | 1 | |
współczynnik kierunkowy pierwszej prostej to 3, zaś drugiej to |
| |
| | 2p | |
aby te proste były prostopadłe iloczyn ich współczynników kierunkowych musi być równy −1, zatem
rozwiąż
11 mar 14:12
J: | | 1 | | 1 | |
Funkcje nie są prostopadłe tylko ich wykresy. Warunek: |
| = − |
| |
| | 2p | | 3 | |
11 mar 14:13
zealot_93: dobra dzieki za infromacje
11 mar 14:14