równania
hellena:
Wskaz zdanie prawdziweA równanie 2x−2/x−1=3 ma jedno rozwiazanieB
wskaz zdanie prawdziwe
A równanie 2x−2/x−1=3 ma jedno rozwiazanie
B równanie 9x−3/3x−1=3 ma nieskonczenie wiele rozwiazan
C równania x+4/x+4=x i 1=x są równoważne
D równanie x−3/3=3 jest sprzeczne
proszę o rozwiązanie wszystkich czterech odpowiedzi
Kaja: 2=3 sprzeczność
3=3 prawda
równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań
C.dla tego pierwszego równania zał.x≠−4, dla drugiego nie robimy takiego założenia, więc nie sa
równoważne
D.x−3=9
x=12
zatem ma jedno rozwiązanie
odp.B