Znajdź środek i promień okręgu o.
Jancio: Okrąg o jest obrazem okręgu x2 +y2 −6x +8y =0 w jednokładności o środku S=(5,2) i skali
k=−1,5. Znajdź środek i promień okręgu o.
Prosze o pomoc w rozwiązaniu.
11 mar 13:10
wredulus_pospolitus:
krok 1:
znajdź środek i promień okręgu 'wstępnego'
krok 2: czy wiesz co oznacza skala k=−1.5
11 mar 13:39
Jancio: znalazłem, takie wiem że promień bęzie równy 7,5
11 mar 14:02
pigor: ..., a więc
k= −1,5 skala jednokładności i
S=(5,2) jej środek,
a dany okrąg x
2 +y
2 −6x +8y =0 /+9+16 ⇔ x
2−6x+9 + y
2+8y+16= 25 ⇔
⇔
(x−3)2+(y+4)2=52 , czyli jego środek
P=(3,−4) i
r=5, a więc ich obrazy
P'=(x,y)=? i
r'=? w tej jednokładności są takie :
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
r'= 5|k|= 5*1,5=
7,5 − szukany
promień, natomiast z równości
SP ' →=k*SP→ ⇔ [x−5,y−2]= −1,5* [3−5,−4−2] ⇔ [x−5,y−2]= −1,5*[−2,−6] ⇔
⇔
[x−5,y−2]=[3,9] ⇔ x−5=3 i y−2=9 ⇔ (x,y)=
(8,11) − szukany
środek,
a więc okrąg o:
(x−8)2+(y−11)2=7,5 − szukany
obraz danego okręgu .
11 mar 14:46
pigor: ...,

oczywiście miało być
(x−8)2+(y−11)2=7,52 ; przepraszam .
11 mar 14:54