aaa
ktos: | | 2+√3 | | 2−√3 | |
( |
| + |
| )2 |
| | √2+√2+√3 | | √2−√2−√3 | |
Podobno to rownanie ma byc rowne 2, tzn mam to wykazac.... ktos ma pomysl
11 mar 12:24
J: Czy w drugim mianowniku pod pierwiastkiem nie jest: 2+√3 ?
11 mar 12:29
ktos: Gdyby bylo, to nie pisalbym... podobno jest tak jak jest, z czym nie do konca.sie zgadzam..
11 mar 12:54
ICSP: | | √3 ± 1 | |
Wystarczy zauważyć, że √2 ± √3 = |
| |
| | √2 | |
11 mar 15:03
ktos: Hmmmm, a jak do tego dojsc icsp
11 mar 22:15
ICSP: np tak :
| | √4 + 2√3 | | (√√3 +1)2 | | √3 +1 | |
√2 + √3 = |
| = |
| = |
| |
| | √2 | | √2 | | √2 | |
11 mar 22:19
ktos: Wybacz, zle pomnozylem. A cobsie stalovw trzecim rownaniu w liczniku
11 mar 22:30
ICSP: 4 + 2√3 = 3 + 2√3 +1 = (√3)2 + 2 * √3 * 1 + 12 = (√3 + 1)2
11 mar 22:31
ktos: Ok mam xd
11 mar 22:32
ICSP: tylko pamiętaj, że to tylko pomocnicza równość a nie całe zadanie.
11 mar 22:34
ktos: Tak zauwazylem
11 mar 22:36
ktos: Okej, rozwiazalem. Dzieki wielkie.
11 mar 22:44