Planimetria, optymalizacja
badum: Mur o wysokości 2√2 jest w odległości 1 metra od ściany domu. Oblicz jaka może być najkrótsza
długość drabiny, która sięga od ziemi, przez mur, do ściany domu?
Próbowałem połączyć jakoś Pitagorasa i Talesa, ale nic mądrego mi nie wychodziło.
11 mar 12:21
wredulus_pospolitus:
| 1+x | | 1+a*ctgα | |
| = cosα −> (b+c) = |
| |
| b+c | | cosα | |
| | 1+a*ctgα | |
f(α) = |
| i szukasz 'minimum' |
| | cosα | |
11 mar 13:35
Domel: No a jak uprościsz to masz:
| | 1 | | | | 1 | | 1 | |
f(α) = |
| + 2√2 |
| = |
| + 2√2 |
| |
| | cosα | | cosα | | cosα | | sinα | |
f(α) = (cosα)
−1 + 2
√2(sinα)
−1
no i dalej − szukaj min
11 mar 14:24