procenty
dfdsfs: Aby zdać sprw. z matematyki wystarczy otzymać 40 % z 16 punktów możliwych do uzyskania. Jaka
jest minimalna liczba punktow gwarantujaca zdanie tego sprw?
40 %− x
100 %−16
Mnożę na krzyż.
100 % x= 40%*16//:100%
| | 40*16 | |
x= |
| (procenty się skrócą) |
| | 100 | |
x=
640100
x= 6,4
Więc ile w sumie x wynosi?
11 mar 12:14
dfdsfs: otrzymać*
11 mar 12:14
Kaja: zależy czy nauczyciel daje ułamkowe części punktów, czy też nie.
11 mar 12:17
dfdsfs: Jak daje.
11 mar 12:19
Arr: Odp. Trzeba otrzymac przynajmniej 6,4 pkt.
11 mar 12:59
PW: dfdsfs, szczególnie wzruszający jest zaprezentowany sposób radzenia sobie z pojęciem
"procent". Zobaczyłem film przed oczyma duszy. Lata pięćdziesiąte XX wieku, 46−osobowa klasa
na drugiej zmianie we wsi A., zestresowana nauczycielka wymyślająca mechaniczny sposób, żeby
tylko ta gromada cokolwiek policzyła, nawet ci co nie potrafią już do końca życia pojąć tego
trudnego zagadnienia. Ta nauczycielka nie rozumiała, że trudne tłumaczy za pomocą jeszcze
trudniejszego, powodując kompletny chaos w głowach. Ta "proporcja" i "mnożenie na krzyż" to
przecież ukryte mówienie o wielkościach tak samo proporcjonalnych.
Zwłaszcza cudowna jest konkluzja "procenty się skrócą".
Ty tak naprawdę nie wiesz, co oznacza 40% liczby 16?
11 mar 14:49