powierzchnia boczna walca po rozwinięciu na płaszczyznę jest prostokątem. Przekątna tego
prostokąta ma długość 12 i tworzy z bokiem, którego długość jest równa wysokości walca, kąt o
mierze 300. Oblicz pole powierzchni bocznej walca.
α=30o
i teraz pytanie jak z tego skorzystać?
skoro mamy Δ prostokątny, ładny kąt i przekątną, to warto skorzystać z sinusa α, a potem z
cosinusa α czy tangensa
| b | 1 | ||
= sin30o ⇔ b = 12* | = 6 | ||
| 12 | 2 |
| a | √3 | ||
= cos30o ⇔ a = 12* | = 6√3 | ||
| 12 | 2 |
| 1 | ||
sinα = 30o= | ||
| 2 |
| b | ||
i jak widać na obrazku to sinα= | ||
| 12 |
| 1 | b | ||
= | |||
| 2 | 12 |
na samym końcu obliczamy pole, które jest równe iloczynowi a i b