Znajdź najmniejszą odległość od paraboli i prostej
Inka: Na paraboli o równaniu y=4x
2 wybrano punkt P, który leży najbliżej prostej o równaniu y=2x−4.
Wyznacz współrzędne punktu P.
Punkt P oznaczyłam (x, 4x
2) Rozpisałam wzór na odległość punktu od prostej d =
| | −4x2+2x−4 | |
|
| . I teraz mam pytanie: czy ta odległość będzie najmniejsza dla wierzchołka |
| | √5 | |
paraboli? A jeżeli nie, to bardzo proszę o wskazówkę jak to policzyć.
11 mar 11:34
J: A kiedy ułamek ma najmniejszą wartość, przy ustalonym mianowniku ?
11 mar 11:39
Inka: Gdy licznik będzie najmniejszy. Ale jeżeli ramiona ramiona paraboli są skierowane w dół, to nie
wiem jak policzyć tą najmniejszą wartość.
11 mar 11:43
J: | | IAxo + Byo + CI | |
Bo masz żle zapisaną odległość. d = |
| , A=−2 , B = 1 , C = 4 |
| | √5 | |
11 mar 11:46
Inka: Faktycznie zapomniałam zmienić znaki, gdy opuszczałam wartość bezwzględną. Dziękuję bardzo za
pomoc.
11 mar 11:50