zagadka
zawodus: zagadka
uzasadnij, że jeśli p,q są liczbami dodatnimi takimi, że p>q to z faktu, że liczby
p2−q2, 2pq, p2+q2 są liczbami naturalnymi wynika, że p oraz q są liczbami naturalnymi.
W drugą stronę oczywiście nie ma nic do roboty.
11 mar 09:41
wredulus_pospolitus:
toć to bzduuura jest
p=√8=2√2
q=√2
więc p>q
p2−q2 = 8−2=6
p2+q2 =8+2=10
2pq = 2√8√2 = 2√16 = 8
11 mar 10:14
diego: Dzięki wielkie
11 mar 18:59
Domel: Ehhh
wredulus przecież zastosowałeś
naturalne pierwiastki
11 mar 20:05
zawodus:
11 mar 20:08
Domel: To inna zagadka
Trzech facetów postanowiło się napić. Zrobili zrzutę po 10 zł każdy i postanowili kupić
flaszeczkę za 30 zł.
Poszli do sklepu wybrali alkohol, zapłacili 30 zł i wyszli.
Sklepowa przypomniała sobie, że przecież jest świąteczna przecena i flaszeczka kosztuje 25 zł.
Zawołała syna, dała mu 5 zł i kazała dogonić i oddać kasę klientom.
Jasiu − bystre dziecko pomyślał sobie, że 5 zł kiepsko się dzieli na 3 osoby więc oddał im 3
zł, a 2 zł zatrzymał sobie.
Więc goście zapłacili po 9 zł − czyli razem 27 zł + 2 zł które wziął Jasiu − to daje 29 zł. A
gdzie złotówka do 30 zł które było na początku?
11 mar 20:17
PW: Złotówka za butelkę.
11 mar 20:25
Piotr:
ale to jest jakby maslo maslane. przeciez to trzeba zrobic 27 + 3 te co oddal im Jasio
11 mar 20:33
Domel: 
a co z 2zł które Jasio zabrał
Lubię namieszać
11 mar 20:36