Funkcja określona wzorem.
zealot_93: Jak rozwiązać następujący układ równań który jest funkcją f(x):
| ⎧ | x2−4, dla x≥0 | |
| ⎩ | x2+4, dla x<0 |
|
11 mar 09:40
zawodus: gdzie tu układ równań?
funkcji się nie rozwiązuje....
11 mar 09:42
zealot_93: no dobrze to jak narysować ta funkcję?
11 mar 09:50
wredulus_pospolitus:
rysujesz parabolę f(x) = x2−4
po czym 'dlugopisem' poprawiasz jedynie część dla x≥0 a resztę zmazujesz
na tym samym rysunku postępujesz tak samo z g(x)=x2+4 tylko tym razem poprawiasz długopisem
część dla x<0
11 mar 10:15
5-latek:

y=x
2−4 to czerwony wykres y=x
2+4 to wykres niebieski
Teraz tylko rysujesz te czesci paraboli obu wykresow ktore sa okreslone dla tych przedzialow
11 mar 10:17
zealot_93: dzieki wam
11 mar 10:19