3
qu: oblicz
lim x→ −∞ x4 (3+2x5)
10 mar 23:50
ZKS:
Jaki jest współczynnik przy najwyższej potędze dodatni czy ujemny?
Ile wynosi ta najwyższa potęga?
10 mar 23:57
qu: ja próbowłem tak
ze wyłączyłem z nawiasu najwyższą potęgę
x9(3/x5 − 2)
−∞(−∞−2)
− i − = +
jakoś tak to rozkminiałem
ale to jest źle tak ?
11 mar 00:00
qu: najwyższa potęga to 5 i niepażysta czyli odrazu wiem że jest −∞ ?
11 mar 00:00
ZKS:
Najwyższa to 5? Nie zgodzę się. Tam jest mnożenie przecież. Ważny jest również
współczynnik przy najwyższej potędze.
11 mar 00:02
ZKS:
Można też Twoim sposobem. U Ciebie błąd polega na tym że
| 3 | |
| przy x → −∞ to wcale nie jest −∞ tylko ? |
| x5 | |
11 mar 00:05
qu: z tego wyjdzie 0
a ta potęga 9 ?
a z tego mojego to x9x2 = −∞ ?
11 mar 00:08
ZKS:
Z Twojego wychodzi −∞ * (0 + 2) = −∞.
11 mar 00:09
ZKS:
Tak najwyższa potęga to 9.
11 mar 00:09
qu: zamiast * napisałem x
o to mi chodziło, co napisałeś
Dzięki
11 mar 00:14
qu: a jak mam coś takiego
lim x→ +∞ (3−x−x2)(5+x3)
11 mar 00:18
qu: jak się za to zabrać ?
11 mar 00:18
ZKS:
Tak samo jak robiłeś to powyżej. Możesz napisać jak rozwiązujesz żeby Ci sprawdzić.
11 mar 00:19
qu: x3(3/x3 − 1/X2 − 1/x)(5/x3 + 1)
?
11 mar 00:23
ZKS:
| | b | |
(a + b)(a2 + c) ≠ a(1 + |
| )(a + c) |
| | a | |
Rozumiesz swój błąd?
11 mar 00:29
qu: x2(3/x2 − 1/x −1)x3(5/x3 +1) ?
o to chodziło ?
11 mar 00:33
ZKS:
Tak dokładnie o to.
11 mar 00:34
ZKS:
Dokończ i masz kolejny przykład zrobiony.
11 mar 00:34
qu: tylko teraz
x2 ( 0+0 −1)x3(0+1)
x2(−1)x3
−x5
−∞
?
11 mar 00:37
ZKS:
Tak. A jeżeli x → −∞?
11 mar 00:38
qu: −(−∞)= +∞
tak ?
11 mar 00:43
ZKS:
Yo.
11 mar 00:44
qu: elegancko dzięki
muszę jeszcze dziś poćwiczyć asymptoty i powinno wystarczyć
11 mar 00:45
qu: a takie coś
lim x→5 3x−10(5−x)2
licznik dązy do 5
a mianownik do 0
tylko jest taka kwestia czy przez wartości dodatnie czy ujemne i nie umiem tego określać
11 mar 00:54
Domel: Zobacz jak x→5
+ (czyli x jest ciut ciut większe od 5) to mianownik dąży do 0
+ czy 0
− 
?
Ale patrz na cały mianownik
A gdy x→5
− − to jaki będzie mianownik

?
11 mar 01:27
Domel: Czy będzie różnica jak podniesiesz do kwadratu liczbę ujemną czy dodatnią ?
11 mar 01:28