UZASADNIJ
Informatyk : Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej nieparzystej k liczba k3
– k jest podzielna przez 24.
10 mar 22:58
ICSP: k3 − k = (k−1)k(k+1)
Jeżeli k jest liczbą nieparzystą to liczby k−1 oraz k+1 są kolejnymi liczbami parzystymi. Zatem
ich iloczyn jest podzielny przez 8 (jedna na pewno podzielna przez 4 oraz druga na pewno
podzielna przez 2)
Dodatkowo (k−1)k(k+1) jest iloczynem trzech kolejnych liczb całkowitych. Jak wiemy iloczyn k
kolejnych liczb całkowitych jest podzielny przez k!. Stąd liczba (k−1)k(k+1) jest podzielna
przez 8 oraz jest podzielna przez 3, zatem jest podzielna przez 24.
10 mar 23:01
aniam: a skąd wiemy że jest podzielna przez 3? bo nie rozumiem
16 mar 22:09
ICSP: zawsze wśród 3 kolejnych liczb naturalnych znajdziesz liczbę podzielną przez 3. Zatem iloczyn
trzech kolejnych liczb naturalnych musi być podzielny przez 3.
Powypisuj sobie kilka trojek i zobaczysz o co chodzi.
16 mar 22:11
aniam: ok, rozumiem

a z tym, że jedna z 3 kolejnych jest podzielna przez 4 też nie trzeba bardziej
uzasadniac, po prostu zawsze tak jest?
16 mar 22:15
ICSP: zawsze ?
5,6,7
Czy któraś jest podzielna przez 4 ?
16 mar 22:16
aniam: dlatego właśnie pytam, dlaczego napisałeś/aś że jedna jest na pewno podzielna przez 4. więc?
16 mar 22:18
ICSP: Było powiedziane w zadaniu : k jest liczba nieparzystą.
Mamy np
4 , 5 , 6 − jak widzisz jedna jest podzielna przez 4 a druga przez 2.
Jeżeli weźmiesz dwie kolejne liczby parzyste. To jedna z nich będzie podzielna przez 2 a druga
przez 4, ale muszą to być dwie kolejne liczby parzyste
16 mar 22:20
aniam: dziękuję
16 mar 22:21
Marcin: ICSP, korzystając z tego że jesteś, to powiedz mi jak udowodnić, że to:
4 k+12 k2+8 k3, jest podzielne przez 24?
Ostatnio sobie z tym nie poradziłem..
16 mar 22:24
ICSP: 8k3 + 12k2 + 4k = 4k(k+1)(2k+1) = (2k) * (2k+1) * (2k + 2)
Dalej bez problemów.
16 mar 22:29
Marcin: W sensie że trzy kolejne liczby parzyste? W sumie tak, dzięki
16 mar 22:31
ICSP: trzy kolejne liczby parzyste ?
16 mar 22:34
Marcin: pomyłka.
trzy kolejne liczby, z których pierwsza jest parzysta. Przepraszam bardzo
16 mar 22:37
ICSP:
16 mar 22:39