oblicz prawdopodobienstwo
marcelina: w pudelku znajduja sie kule ponumerowane od 1 do 13. oblicz prawdopodobienstwo ze losujac trzy
razy po jednej kuli trzykrotnie wylosujemy kule o numerze parzystym, jesli losowanie odbywa
sie ze zwracaniem .
moglby ktos to dla mnie rozwiazac i w miare mozliwosci wytlumaczyc ? z gory dziekuje
komik: moim zdaniem tak:
Ω zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych.
|Ω|= 13*13*13 ponieważ przy każdym losowaniu mamy do wyboru 13 kul (bo ze zwracaniem)
A trzykrotnie wylosujemy kule o numerze parzystym
|A|=6*6*6 ponieważ pośród tych 13 kul jest 6 o numerach parzystych :{2,4,6,8,10,12}
i przy każdym losowaniu mamy wszystkie do wyboru, bo losujemy ze zwracaniem.
PW: W zbiorze {1,2,3,...,13} jest 6 liczb parzystych, w pojedynczym losowaniu mamy dwa możliwe
zdarzenia:
Ω
1 = {a,b}.
Należy przyjąć, że
jeśli symbolem a oznaczyliśmy zdarzenie "wylosowana liczba jest parzysta".
Konstruujemy teraz przestrzeń zdarzeń dla trzykrotnego losowania w tych samych warunkach
(losowania ze zwracaniem).
Ω
3 = {(x,y,x): x,y,z∊{a,b}}
Mówiąc inaczej: tworzymy przestrzeń zdarzeń, w której elementami są uporządkowane trójki
zdarzeń z przestrzeni Ω
1. Zakładamy, że poszczególne losowania przebiegają niezależnie od
siebie. Zgodnie z odpowiednim twierdzeniem prawdopodobieństwo P w tej przestrzeni określone
jest wzorem
P(x,y,z) = P
1(x)•P
1(y)•P
1(z).
Tym samym prawdopodobieństwo wylosowania trzech liczb parzystych jest równe
| | 6 | |
P(a,a,a) = P1(a)•P1(a)•P1(a) = ( |
| )3. |
| | 13 | |