wektory (tożsamości wektorowe, iloczyn skalarny
czarnyfotel: wektory (tożsamości wektorowe, iloczyn skalarny
zad 1.
Dla trójkąta utworzonego z wektorów a,b,c zachodzi oczywista relacja a+b+c=0. Stosując
własnosci iloczynu wektorowego udowodnij twierdzenie sinusów: asinα=bsinβ=csinγ , gdzie α,β,γ
są odpowiednimi kątami tego trójkąta. Korzystając z własności iloczynu skalarnego udowodnij
twierdzenie cosinusów: a2 + b2 − 2ab cos γ = c2 ,(a,b,c to wektory, strzałki nad literkami)
zad.2 Udowodnić tożsamości wektorowe:
a) (a x b) x c = (a*c)b−(b*c)a
b) (a x b)*(c x d) = (a*c)(b*d)−(b*c)(a*d)
10 mar 21:57
g: ≥Δ
2 lis 22:28