Oblicz pole i objętość ostrosłupa
Izka 94: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędzie boczne, których długość to 12 cm, są nachylone
do podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz pole powierzchni i objętość tego ostrosłupa.
Policzyłam że skoro krawędź boczna nachylona jest do podstawy pod kątem 30 stopni a sama równa
jest 12 to iloraz H (wysokości ostrosłupa) i b (krawędzi bocznej) równy jest sin 30, czyli
1/2. Dało to, że wysokość figury równa jest H=6. Nie wiem jak policzyć a, czyli bok podstawy.
10 mar 21:43
gh: Wysokość policzyłaś dobrze. Policz teraz w tym samym trójkącie prostokątnym drugą
przyprostokątną leżącą na podstawie. Ta druga przyprostokątna leżąca na podstawie stanowi
23 wysokości trójkąta równobocznego (podstawy ostrosłupa) a później oblicz bok podstawy
ze wzoru na wysokość trójkąta równobocznego.
23 dlatego, że ta druga przyprostokątna jest promieniem okręgu opisanego na podstawie
ostrosłupa.
10 mar 21:58
dero2005:
a =
10 mar 21:58
Izka 94: 2/3 wysokości podstawy hp wyszło mi że jest równe 122−62 czyli 144 −36. 2/3 wysokości
podstawy równe jest √108, czyli ok 10,39 to hp= 10,39*(3/2) czyli 15,58 tym samym bok
podstawy powinien być równy a=2hp/√3 co daje nam bok podstawy a równe 18
10 mar 22:22
gh: √108 =
√3*36 = 6
√3
6
√3 =
23 h
p
h
p =
32 * 6
√3 = 9
√3
a = 18
Zgadza się.
10 mar 23:13