funkcja wykładnicza
tweety: Zbadaj liczbę rozwiązań równania |2
|−x+1|+1 − 4| = m
2 − 2 w zależności od wartości
parametru m (x i m należą do R)
Najlepiej jakby ktoś rozwiązał graficznie.
Proszę o pomoc
10 mar 21:43
Maslanek:

Czerwony − lewa strona
10 mar 21:49
Maslanek:

Albo jeszcze lepiej

y=|2
|−x+1|+1−4|+2 − niebieski
Wtedy potrzebujesz rozwiązań równania y=m
2.
10 mar 21:51
tweety: dzięki, a lewa mogę tak, czy inna kolejność?
L= |2|−x+1| +1 − 4|
f(x)=2x → wykres
f(x+1) = 2x+1 → wykres 1 w lewo
f(|x|) = 2|x|+1 →wykres: lewa zmienia się w prawa
f(−x) = 2|−x|+1 → zamiana lewej z prawa
f(x+1) = 2|−x +1|+1 → wykres 1 w lewo
f(x) −4 = 2|−x +1|+1 − 4 → wykres 4 w dol
|f(x)| = |2|−x +1|+1 − 4| → odbijam dolna czesc do góry
10 mar 22:00
tweety: aa no i jeszcze +2 na koniec czyli 2 do gory
10 mar 22:01
Lala: tak sie doczepie bo ciekawe zadanie, co później z tym y=m2?
10 mar 22:10
pigor: m
2= const, czyli rysujesz sobie proste y= const= m
2 równoległe do Osi Ox
"idąc" od dołu i tak :
0 rozwiązań ⇔ y=m
2< 2 ⇔ |m|<
√2 ⇔ −
√2< m<
√2 ⇔ [c[m∊(−
√2;
√2);
2 rozwiązania ⇔ y=2 v y>4 ⇔ m
2=2 v m
2>4 ⇔ |m|=p{2| v |m|>2 ... itd.
3 rozwiązania ⇔ y=4 ⇔ m
2=4 ⇔ |m|=2 ⇔ ... itd.
4 rozwiązania ⇔ 2< y< 4 ⇔ 2< m
2< 4 ⇔
√2< |m|< 2 ⇔ ... itd. ...
10 mar 22:25
Maslanek: f(−x) = 2|−x|+1 → zamiana lewej z prawa
f(x+1) = 2|−x +1|+1 → wykres 1 w lewo
Ta druga linijka się nie zgadza. Przesuwamy jeden w prawo. Mamy f(x−1)
10 mar 22:28
tweety: @pigor
a nie mogę narysować obu w układzie wsp i odczytac i prawą strone narysować tak jak wyżej (ta
parabola)?
@Maslanek
a nie ciągle w lewo, skoro chce mieć |−x+1|, czyli − −1, czyli translacja o [−1,0] ?
10 mar 22:36
pigor: ..możesz też o samo "robić" z czerwonym wykresem;
ale wtedy "bawisz się" prostą y=m
2−2 na tym wykresie .
10 mar 22:44
Maslanek: W prawo
Weźmy f(x)=−x
Wtedy po translacji o T[1,0] mamy: f(x−1)=−(x−1)=−x+1
10 mar 22:46
tweety: rozumiem, dzięki
10 mar 22:57