WEKTORY - tożsamości, iloczyn skalarny, trójkąt
czarnyfotel: zad 1.
Dla trójkąta utworzonego z wektorów a,b,c zachodzi oczywista relacja a+b+c=0. Stosując
własnosci iloczynu wektorowego udowodnij twierdzenie sinusów:
asinα=
bsinβ=
csinγ
, gdzie α,β,γ są odpowiednimi kątami tego trójkąta. Korzystając z własności iloczynu
skalarnego udowodnij twierdzenie cosinusów: a
2 + b
2 − 2ab cos γ = c
2
(a,b,c to wektory, strzałki nad literkami)
zad.2
Udowodnić tożsamości wektorowe:
a) (a x b) x c = (a*c)b−(b*c)a
b) (a x b)*(c x d) = (a*c)(b*d)−(b*c)(a*d)
PROSZE O POMOC !