zadanie z prawdopodobieństwa
Blue : Darek ma wziąć udział w teleturnieju Mądra Głowa, w którym będzie odpowiadał na pytana z jednej
z dwóch dyscyplin − matematyki i historii. Dyscyplina będzie wybierana droga losowania.
Zakładamy, że jeśli zostanie wylosowana matematyka, to prawdopodobieństwo, że Darek zdobędzie
nagrodę wynosi 0,5, jeśli zaś będzie to historia , prawdopodobieństwo wynosi 0,9. Jakie jest
prawdopodobieństwo że Darek zdobędzie nagrodę?
29 paź 15:23
Miś:
P = 0,5 * 0,5 + 0,5 * 0,9 = 0,25 + 0,45 = 0,7
29 paź 19:11