.
Lala:

udowodnij że jeżeli w trójkącie środkowa jest 2 razy krótsza od boku do którego została
poprowadzona to ten trójąt jest prostokątny. narysowałam rysunek i ze wzoru na pole trójkąta
policzyłam ze a=b, co począć z tym dalej?
10 mar 21:26
Maslanek: Te kąty, które oznaczyłaś nie są prawdziwe

Ale oznacz kąty przyległe przez x i (180−x). Później co będzie wynikało z tego, że te trójkąty
są równoramienne?
10 mar 21:28
Lala: racja, ze względu na to że są równoramienne wynika iż te kąty mają po 90 stopni, dobrze myśle ?
10 mar 21:35
Maslanek: Nie sądzę

Dwa kąty po 90 stopni w jednym trójkącie? Trochę hardcore
10 mar 21:36
Lala: już nie myślę

już nw co chce wyliczyc
10 mar 21:41
Maslanek:
10 mar 21:43
Lala: a mogłabym w ten sposób?−−−> wracając do moich oznaczeń
b2=x2+x2−2xcos(180−α) α<90stopni
a2=x2+x2−2xcosα
b2=2x2+2xcosα
a2=2x2−2xcosα
a2+b2=4x2 −−−> twierdzenie pitagorasa się zgadza więc jest tam kąt 90 stopni
10 mar 21:53
Lala:

obliczenia do tego rysunku
10 mar 21:57