1
qu: podaj wartość granicy
lim x→−1+ (2− 1x+1)
bardzo proszę w wytłumaczeniem
10 mar 21:26
ZKS:
| | 1 | | 2x + 2 − 1 | | 2x + 1 | |
2 − |
| = |
| = |
| |
| | x + 1 | | x + 1 | | x + 1 | |
| | 2x + 1 | | 2 * (−1) + 1 | | −1 | |
limx → −1+ |
| = [ |
| ] = [ |
| ] = −∞ |
| | x + 1 | | −1 + 1 | | 0+ | |
Wartości wyrażenia x + 1 dla x zbliżającego się do −1 z prawej strony są dodatnie więc
mianownik zbliża się do 0
+.
Jeszcze coś jest nie jasne?
10 mar 21:36
pigor: ..., zrób sobie wykres funkcji homograficznej (hiperboli)
y= 2−
1x+1, to zobaczysz co się dzieje z wartością y przy
asymptocie pionowej x=−1, czyli przy x → −1
±
a jak nie
to np. zrób "w pamięci swojej", szybko jak tylko potrafi twoja
pamięć operacyjna

np. taką analizę :
x→ −1+ ⇒ x+1 → 0
+ tzn x+1 >0 ⇒
1x+1 → +
∞ ⇒
⇒ −
1x+1 → −
∞ ⇒ − u{1{x+1} +2→ −
∞ +2 =
−∞ . ...
10 mar 21:38
qu: super, dzięki
mam jeszcze małe pytanie odnośnie samej końcówki
w liczniku jest −1 mianownik 0+
to tak jakby + i − co daje −∞ ?
10 mar 21:43
qu: pigor z pamięcią operacyjną narazie słabo bo dopiero zaczynam te granice, choć nie powinienem
ale cóż/
10 mar 21:45
ZKS:
Tak. Jeżeli byś miał licznik −1 natomiast mianownik 0− to masz ∞ [− / − dają +].
10 mar 21:49
qu: ok, dziękuję
10 mar 22:06