prawa działań na potęgach
nokaput: Potrzebuje pomocy bo toszkę nie kapuje tego jak to obliczyć

Oblicz, stostując prawa działać na potęgach:
A) (0,1)
4 * (0,1)
3
B) −4
2 * (−4)
3
C) (−1 i 1/5)
2 * (−1 i 2/3)
2
D) (1,8)
4 * (−1/6)
4
wzory znam, że przy dzieleniu sie odejmuje potęgi mnozeniu dodaje ale wgl nie wiem jak to
zastosować
10 mar 21:21
komik: np 0,14*0,13=0,17
10 mar 21:26
Analiza rzeczywista: A) (0,1)
4 * (0,1)
3 = (0,1)
3+4=(0,1)
7
B) (−4)
2 * (−4)
3 = (−4)
2+3 = (−4)
5
analogicznie resztę zrób
10 mar 21:27
nokaput: czyli nie ma znaczenia jak jest bez nawiasu i do tego z nawiasem?

a jak jest inna liczba tak
jak w tych ułamkach?
10 mar 21:28
52: W tym przypadku akurat to nie miało znaczenia.
10 mar 21:29
52: Źle czekaj...w
B) −42*(−4)3=−42*−43=42*43=45
10 mar 21:32
nokaput: no obra to kapuje a np jak jest takie cos?
(−1 i 1/5) 2 * (−1 i 2/3)2 <−−− to oczywiscie ulamki
10 mar 21:34
Piotr:
am*bm = (a*b)m
10 mar 21:38
nokaput: czyli potęgi dodaje a ułamki przez siebie mnożę ?
10 mar 21:41