pytanko
Analiza rzeczywista: Może to głupie pytanie ale nie umiem sobie przypomnieć.
Mam twierdzenie związane z miarą zewnętrzną i w pewnym miejscu jest takie oznaczenie
u*|m − wiem ze chodzi o to ze u* jest obcięte do m. Tylko co to oznacza ze u jest obcięte do
m

w praktyce na chłopski rozum jak to sobie zobrazować
10 mar 21:21
Analiza rzeczywista: ktoś pomoże?
10 mar 21:29
Analiza rzeczywista: ....
10 mar 21:42
fx: Jeżeli u: X→Y oraz Ω⊂X to funkcje g: Ω→Y gdzie g(x)=f(x) dla x∊Ω nazywamy obcięciem funkcji f.
Czyli po prostu chodzi o pewne wybrane zawężenie dziedziny. u*|m to znaczy dziedzina u* została
zawężona do przedziału m (m⊂X).
Niech mnie ktoś poprawi, jeżeli błądzę ale nigdy nie byłem orłem z TM.
10 mar 21:53
fx: Oczywiście w pierwszym wersie, przez omyłkę zastosowałem u i f zamiennie.
10 mar 21:53
Analiza rzeczywista: no i proszę można jasno, można. nie to co na wykładach
dzięki
10 mar 22:00
fx: Na wykładach jest rzucana teoria, którą należy przemyśleć i postać się zrozumieć − nie zawsze
jest to łatwe, a formalizm matematyczny dla nieprzywykłego człowieka może stanowić poznawczą
barierę nie do przejścia. Jednakże warto starać się zawsze intuicyjnie zrozumieć zagadnienie −
nie zawsze to wystarczy ale zawsze daje pogląd. Dobrym przykładem jest granica, której
formalną definicję (czy jedną czy drugą − z tych najbardziej znany) nie tak łatwo pojąć, ale
intuicyjnie pojęcie granicy − zrozumieć może nawet przeciętny gimnazjalista.
10 mar 22:03
Analiza rzeczywista: Niby tak ale czasem wyobraźnia zawodzi i nie wszystko da się
tak łatwo na intuicje co nie znaczy, że nie warto próbować.
10 mar 22:06
Analiza rzeczywista: Wykazać, że (co, ||.||
∞) jest domkniętą podprzestrzenią przestrzeni (c, ||.||
∞) a może to ktoś
ogarnie

jakieś podpowiedzi?
10 mar 22:07
fx: Pierwsza podpowiedź − kiedy podprzestrzeń jest domknięta?

Druga − poczytaj o własnościach przestani c
0.
10 mar 22:18
fx: Oczywiście własności c0 traktuj tylko poglądowo bo nie wiem do końca w jakich szczególnych
przestrzeniach ten dowód ma być − bo o ile w Banacha, to wówczas ok.
10 mar 22:21
Analiza rzeczywista: tak to ma byc w Banacha ,
A⊂X− domkniety <=> lim xn=xo ∊x => xo ∊A ale nie wiele mi to nie mówi.
10 mar 22:29
fx: Traktujesz podprzestrzeń liniową jako "zwykły" zbiór, a podprzestrzeń liniowa to nieco więcej,
czym się ona charakteryzuje?
Proponuję zwrócić uwagę na element wykładu traktujący o samej idee przestrzeni i
podprzestrzeni. Bo samo domknięcie tutaj nie jest dużym problem gdy nie czuje się czym jest
podprzestrzeń.
10 mar 22:47