Ciekawsze zadanko sin2x=-sin3x
Paweł: Witam, potrzebuję pomocy.
Rozwiąż równanie sin(2x)=−sin(3x)
doszedłem to czegoś takiego
2sinxcosx = 3sinx − 4sin3x = 0
I tutaj widziałem gdzieś że potęgowali obustronnie
ja myślałem żeby podzielić przez sinx
i wtedy zostanie :
2cosx= 3−4sin2x
I co teraz ?
10 mar 21:10
Eta:
sin(2x)= sin(−3x)
2x= −3x+2kπ ⇒ 5x=2kπ ⇒ x=..... i k∊C
10 mar 21:13
Piotr 10: sin(2x)= − sin (3x)
sinx to funkcja nieparzysta
−sinx=sin(−x)
sin(2x)= sin( −3x)
Korzystam ze wzoru
sinα=sinβ
α=β+2kπ v α= π − β+2kπ
10 mar 21:14
Piotr 10: Eta uwzględniamy I przypadek czy II ?
10 mar 21:19
Piotr 10: Aha. W zeszycie mam dwa przypadki napisane. Więc wystarczy jeden tylko rozpatrzeć ? A dla
funkcji cosx też jeden przypadek

, o funkcji cosx mam tak cosα=cosβ ; α=β+2kπ v α=−β+2kπ ?
10 mar 21:23
Paweł: o kurde, to by wiele wyjaśniało

Zapomniałem że sinus to funkcja nie parzysta więc, nie
trzeba się bawić w takie rzeczy jak obliczanie sin3x to ja już nawet wzór wyprowadziłem na
sin3x korzystając z sin( 2x + x ) hehe

Dziękuję bardzo
| | sin10x | |
A jeszcze. Zamieniając tg10x to ile to będzie ? |
| ? Tak ? |
| | cos10x | |
10 mar 21:25
Piotr 10: tak
10 mar 21:26
52: Tak
10 mar 21:26
Eta:
@
Piotr10 tak masz rację ... 2 przypadki
10 mar 21:33
Paweł: Dziękuję.
Ale patrząc na rysunki sin2x oraz sin(−3x) powinny być 3 miejsca gdzie się będą się przecinały
te wykresy.
Rysowałem w programie, dostępnym w internecie.
10 mar 21:41
ZKS:
Mówisz trzy razy? Szkoda że funkcja sinus jest okresowa i te funkcje będą się przecinały
nieskończenie wiele razy.
10 mar 21:44
Paweł: wiem że jest okresowa. Chodzi mi o to że muszę wyznaczyć 3 wartości i dodać do nich okresowość.
A tutaj dwie tylko.
10 mar 21:59
ZKS:
Kto powiedział że "musisz" podać trzy wartości?
10 mar 22:02
ZKS:
Piotr napisał Ci schemat jak rozwiązywać równania typu
sin(x) = sin(y)
x = y + k * 2π ∨ x = π − y + k * 2π.
10 mar 22:05