Oblicz prawdopodobieństwo
walt: Ze zbiou Z={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy 3 razy po jednej cyfrze bez zwracania i układamy w
kolejności losowania w liczbę 3−cyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo, że w ten sposób ułożymy
liczbę większą od 443.
|Ω|=9*9*8=648
A−trzycyfrowa liczba większa od 443.
|A|=
1 przypadek:
na pierwszym miejscu wstawiam liczbę większą od 4 − 5 możliwości
na drugim miejscu wstawiam dowolną liczbę − jedną którą już wstawiłem − 9 możliwości
na trzecim miejscu wstawiam dowolnąliczbę − 2 które już wstawiłem − 8 możliwości
5*9*8=360
2 przypadek:
na pierwszym miejscu wstawiam liczbę 4 − 1 możliwość
na drugim miejscu wstawiam liczbę większą od 4 − 5 możliwości
na trzecim miejscu wstawiam dowolną liczbę −2 które już wstawiłem − 8 możliwości
1*5*8=40
360+40=400
| | 400 | | 5 | |
P(A)= |
| , ma wyjść wynik |
| i wyszedłby gdyby |A|=360 |
| | 648 | | 9 | |
Co robię źle? Nie wiem gdzie robię błąd, proszę o pomoc.
10 mar 21:08
walt: up
10 mar 21:41
walt:
10 mar 22:37
walt: up
11 mar 13:32
J: 1 przypadek − żle. 401,402,403 .... są w Twoim wyniku, a nie są wieksze od 443
11 mar 13:46
J: Pomyliłem się ...
11 mar 13:49
J: Moim zdaniem, dobrze rozwiązałeś.
11 mar 13:57
walt: Czyli jednak błąd w książce, dzięki wielkie
11 mar 14:01
Mila:
Wygląda na to, że ułożono z trzech cyfr liczbę i policzono w | Ω| te z zerem na początku.
W takim razie nie powinno być w treści " liczbę 3−cyfrową" tylko "liczbę".
Rozwiązałeś zgodnie z treścią.
11 mar 17:02