graniastosłup
marcin: Suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 60.
Wysokość jest o 2 większa od długości boku podstawy. Przez przekątną ściany bocznej i środek
krawędzi bocznej, niezawierającej się w tej
ścianie, poprowadzono płaszczyznę, Oblicz pole w ten sposób otrzymanego przekroju.
Do tej pory obliczyłem wysokość bryły oraz długość krawędzi podstawy:
H=8 i a=6
Mógłby mi ktoś rozjaśnić jak wygląda ten przekrój?
10 mar 20:37
Tadeusz:
10 mar 20:54
dero2005:

h = a+2
6a+3h = 60
9a+6 = 60
a = 6
h = 8
s =
√a2+h2 =
S = Us*h
p}{2} =
10 mar 20:57