równanie
Karolina : Rozwiąż równanie 423x − 329x= 164 * (44)4 i zapisz rozwiązanie tego równaniaa w postaci
2k, gdzie k jest liczą całkowitą.
29 paź 15:15
tim: Przedstaw te wszystkie liczby przy "x" w postaci potęgi dwójki.
29 paź 15:16
Ergo: (22)23x−(25)9x=(24)4*(22)16
29 paź 15:19
Karolina : (22)23x − (25)9x = 24 * (28)4
29 paź 15:19
tim: Jeden błąd z 16, kolega wyżej ma dobrze. Teraz trzeba pozbyć się nawiasów i obliczyć x.
29 paź 15:22
Karolina : 2
46x − 2
45x = 2
16 * 2
32
2x = 2
48 \ : 2
x = 2
47
29 paź 15:27
tim: Taka uwaga...
210 − 29 ≠ 2
210 − 29 = 29, gdyż 29 * 2 = 210 (29 + 29 = 210)
29 paź 15:28
Karolina : czyli 2
45x = 2
48 / :2
45
x = 2
3 = 8 ? juz nie wiem
29 paź 15:31
tim: 2
3. Taka jest odpowiedź

Przedstaw teraz w postaci 2k (czy tam 2
k)..
29 paź 15:37
Karolina : no czyli 23 i tak ma zostać ?
29 paź 15:40
tim: Tak.
29 paź 15:46
Karolina : dziękuję za pomoc
29 paź 15:59