funkcja
Radek:
| | 2x+b | | ax+c | |
Dane są funkcje f(x) = |
| oraz g(x) = |
| , o których wiadomo, że ich |
| | ax+1 | | ax+1 | |
| | 11 | |
wykresy mają punkt wspólny P=(−9, |
| ) , a miejscem zerowym funkcji g jest liczba: U{− |
| | 13 | |
5}{3} . Wyznacz wartości parametrów a,b,c .
Od czego tutaj zacząć ?
10 mar 20:10
Tadeusz:
zauważ, że
| | 5 | | c | |
skoro miejscem zerowym g(x) jest − |
| ... ax+c=0 x=− |
| |
| | 3 | | a | |
czyli

?
a potem ... już łatwiej −
10 mar 20:26
Radek:
Dziękuję teraz spróbuje dokończyć.
10 mar 20:29
Radek:
| | 1 | | 3 | |
Narysuj wykres funkcji f (x) = log2(−x3 − 5x2 − 3x + 9 )− log2 (− |
| x2− x+ |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Jak to zrobić ?
10 mar 22:39
Lorak: Podstawy logarytmów takie same
10 mar 22:40
ZKS:
Dziedzina ustalona?
10 mar 22:40
Radek:
Witaj ZKS. tak dziedzinę mam ustaloną.
10 mar 22:42
Jolanta: dzieliłeś ?
10 mar 22:46
ZKS:
Witam Radek. Zapisz teraz w postaci iloczynowej zamiast ogólnej te funkcje.
10 mar 22:46
Radek:
| | 1 | |
log2(−(x−1)(x+3)2)−log2(− |
| (x−1)(x+3)) |
| | 2 | |
10 mar 22:49
ZKS:
Skoro dziedzina ustalona to teraz skorzystaj z własności logarytmów
10 mar 22:52
Jolanta: | | b | |
ZKS mam pytanie .Nie można zastosowac wzoru Logab−logac=loga |
| |
| | c | |
wyszłoby log
22x+6
10 mar 22:53
Radek:
| | −(x−1)(x+3)2 | |
log2( |
| |
| | −0,5)(x−1)(x+3) | |
10 mar 22:54
ZKS:
Dlaczego nie można zastosować tego wzoru?
Później musisz jeszcze dać dodatkowe założenie przed uproszczeniem
| | 1 | |
log2[− |
| (x − 1)(x + 3)] ≠ 0. |
| | 2 | |
Jeżeli będą one należały do dziedziny to należy je wyrzucić.
10 mar 22:57
ZKS:
Coś z tym mianownikiem można zrobić.
Masz jakiś pomysł z tym 0.5?
10 mar 22:59
Jolanta: To było pytanie
10 mar 23:00
Radek: Log22(x+3)
10 mar 23:02
Jolanta:
2x+6
| | −1 | | 3 | |
−x3−5x2−3x+9 : ( |
| x2−x+ |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
x
3+2x
2−3x
−3x
2−6x+9
3x
2+6x−9
10 mar 23:03
ZKS:
Jeszcze rozbij to na sumę. Logarytm plus jakaś liczba. Będziesz miał łatwiej rysować wykres
posługując się początkowym wykresem log2(x) a następnie przesuwał o wektor.
10 mar 23:05
ZKS:
Chociaż nie trzeba dawać tego założenia co napisałem ponieważ początkowa funkcja
dla x = −1 ± √2 będzie miała sens liczbowy. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
10 mar 23:11
ZKS:
| | 1 | |
Robisz dalej jak pisałem tylko bez założenia log2[− |
| (x − 1)(x + 3)] ≠ 0. |
| | 2 | |
Napisz jaka Ci wyszła końcowa funkcja f(x).
10 mar 23:12
Radek: Dziękuję. Muszę poćwiczyć logarytmy chyba
10 mar 23:12
ZKS:
Gdzie masz problem?
10 mar 23:15
ZKS:
Masz już funkcję postaci f(x) = log2[2(x + 3)]
korzystasz z kolejnej własności
loga(b * c) = logab + logac więc ... f(x) = log2(?) + ?
10 mar 23:16
Radek: ogólnie logarytmy mi nie idą i chcę poćwiczyć.
10 mar 23:20
ZKS:
To ćwicz aż będziesz umiał w logarytmach nic zbytnio trudnego nie ma jest tylko parę
wzorków które warto pamiętać. Teraz umiał byś podać wzór f(x)?
10 mar 23:22
Radek:
Umiem 1+log2(x+3)
10 mar 23:26
ZKS:
No i to prawie koniec zadania. Rysujesz teraz funkcję log2(x) przesuwasz o wektor
u→ = [−3 ; 1] należy jeszcze na końcowym wykresie pamiętać o dziedzinie.
10 mar 23:28
Radek: ale dziedzinie po przesunięciu tak ?
10 mar 23:29
ZKS:
Tak tak. Narysuj sobie takie linie pionowe do pomocy żeby się nie pomylić którą cześć wykresu
wziąć zgodnie z dziedziną.
10 mar 23:39
Radek:
Dziękuję, poćwiczysz jutro ze mną logarytmy ?
10 mar 23:39
ZKS:
Jak będę potrafił pomóc to na pewno.

Napisz temat to będę próbował pomóc.
10 mar 23:42
ZKS:
Oczywiście nie ma za co proszę bardzo.
10 mar 23:43
Radek: jutro. Dziękuję i dobranoc.
10 mar 23:44
ZKS:
Wiem wiem że jutro tylko napisałem żebyś jak coś założył temat i wtedy napisał.
Na zdrowie. Dobranoc.
10 mar 23:47