wyznacz zbiór wartości
Oliwer: wyznacz zbiór wartości
y = 2 / x2 + 4x + 5
10 mar 20:09
PW:
x
2+4x+5 ma wyróżnik Δ ujemny i współczynnik przy x
2 dodatni, więc przyjmuje tylko wartości
dodatnie.
Można po prostu wyliczyć jakie wartości są osiągalne, to znaczy rozwiązać równanie
| | 2 | |
x2+4x+5 − |
| = 0, m∊(0,∞). |
| | m | |
Rozwiązanie istnieje, jeżeli Δ ≥ 0, to znaczy
Odp. Funkcja przyjmuje wszystkie wartości m∊(0,2).
10 mar 20:42
Oliwer: a jak to obliczyć bez stosowania delty
10 mar 20:47
PW: A skąd takie wymaganie? Wyróżnik to podstawowe narzędzie do badania funkcji kwadratowej.
Chcesz liczyć ekstrema lokalne funkcji za pomocą pochodnej i porównywać z granicami na krańcach
przedziału?
10 mar 20:55
Oliwer: wolałbym jednak otrzymać rozwiązanie bez użycia delty, ponieważ to jest wymagane na moim
poziomie nauczania
10 mar 21:00
ZKS:
Zamieńmy wyrażenie x
2 + 4x + 5 na
x
2 + 4x + 4 + 1 = (x + 2)
2 + 1 [wzór a
2 + 2ab + b
2 = (a + b)
2]
0 ≤ (x + 2)
2 <
∞ [kwadrat dowolnej liczby rzeczywisty jest liczbą nieujemną]
1 ≤ (x + 2)
2 + 1 <
∞
| | 1 | |
1 ≥ |
| > 0 / * 2 |
| | (x + 2)2 + 1 | |
| | 2 | |
2 ≥ |
| > 0 ⇒ y ∊ (0 ; 2] |
| | (x + 2)2 + 1 | |
10 mar 21:09
PW: Oliwer, nie odpowiadasz na pytanie, tylko bajasz o "wymaganiu na moim poziomie nauczania".
Jesteś w gimnazjum, czy na studiach?
10 mar 21:17