ekstremum
jolkaS: Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu 2 zadań z ekstremum
1. Wierzchołki A i C prostokąta OABC należą do osi układu współrzędnych. Wierzchołek B należy
do paraboli o równaniu y=(x−6)2. Dla jakiej długości boków tego prostokąta jego pole będzie
największe.
2. Wierzchołki trapezu należą do paraboli y=−x2+4, przy czym końce dłuższej podstawy są
punktami, w których parabola przecina oś x. Wyznacz możliwie największe pole tego trapezu
10 mar 20:04
pigor: ... , czy można to załatwić ci pochodną
10 mar 22:02
pigor: ad1) Pmax=P(2)= 32 prostokąt o wymiarach 2 i 16
10 mar 22:05
jolkaS: Właśnie trzeba pochodną, a skąd ta 2?
10 mar 22:54
pigor: , bo B=(x,y)=(x,(x−6)2) i A=(x,0) ⇒
|OA|= x=? i |AB|= y= (x−6)2=? − szukane długości boków
prostokąta o największym polu P, czyli takim, że
P(x)= xy= x(x−6)2= x(x2−12x+36)= x3−12x2+36x i (*) 0< x<6
to P'(x)= 3x2−24x+36= 0 ⇔ 3(x2−8x+12)= 0 ⇔ (x−6)(x−2)= 0 ⇔
⇔ x=6 (parabola ma tu wartość 0) − nie spełnia warunków zadania,
lub x=2 i P'(x) w x=2 zmienia znak z + na − , czyli w x=2 funkcja P
ma maksimum lokalne, wtedy y= (2−6)2=16 , czyli
(x,y)= (2,16) − szukane długości boków prostokąta o największym polu.
10 mar 23:19
jolkaS: I wszystko jasne

Dziękuję bardzo

! A to drugie zadanie? Nie musi być już takie szczególowe
rozwiązanie, bo załapałam. Najgorzej mi jest zawsze funkcję utworzyć
10 mar 23:26
pigor: ..., z warunków zadania niech ABCD − twój trapez, to
A=(−2,0) , B=(2,0), C=(x,y)= (x,−x
2+4), D=(−x,y), to E=(x.0) −
− spodek wysokości h=CE ⊥ AB i
P(x)= 12(a+b)h= Pmax.=?,
gdzie
a=|AB|=|2−(−2)|=4,
b=|CD|=|−x−x|=|−2x|=2|x|= 2x i x>0,
h=|CE|=|−x
2+4|= −x
2+4 i
0<x<2, zatem P(x)=
12(4+2x)(4−x
2),
czyli pole trapezu ABCD
(*) P(x)= (x+2)(4−x2) i
x∊(0;2)=D,
teraz z warunku koniecznego istnienia ekstremum funkcji P:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
P'=0 ⇔ 1*(4−x
2)+(x+2)*(−2x)=0 ⇔ −3x
2−4x+−4=0 ⇔
x=−2∉D v x=
23∊D, a więc ekstremum możemy się spodziewać
tylko w x=
23, no to sprawdzam np. z 2−giej pochodnej tak :
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ponieważ P''(x)= −6x−4 i P''(
23)= −4−4= −8< 0, to z warunku
dostatecznego ekstremum i z
(*) wynika, że istotnie w x=
23
P(23)=Pmax.= (
23+2)(4−
49)=
83*
329=
25627 ≈
9,48 −
− szukane możliwie największe pole trapezu . ...
11 mar 13:45
jolkaS: Wielkie dzięki

!
11 mar 17:31
pomocy: skąd sie wzięło 2/3 ? w dziedzinie ?
18 lut 23:16
troll: z Trójmianu kwadratowego(−4 prawdopodobnie była takim niedopatrzeniem ale powinno być
−3x2−4x+4 i z trójmianu obliczasz x1 i x2
24 lis 18:33