geometria
olaa44: W okrąg wpisano czworokąt, którego dwa kąty mają miary 60 i 150 .Przekątna czworokąta leżąca
naprzeciw mniejszego z tych kątów ma długość 8 cm.Oblicz długość promienia okręgu opisanego na
tym czworokącie oraz długość drugiej przekątnej tego czworokąta. Mógłby ktoś zerknąć na to
zadanko?
10 mar 20:03
10 mar 20:09
olaa44: tak, widziałam to zadanie, ale nie bardzo rozumiem dlaczego, okrag opisany na tym trójkącie
musi być tym samym okręgiem opisanym na czworokącie. wiesz może jak można to wyjaśnić?
10 mar 20:19
Eta:
|OA|=|OB|=|OD|=|OC|=R
czyli okrąg opisany na trójkącie ADB jest okręgiem opisanym na czworokącie ABCD
10 mar 20:23
olaa44: dzieki już rozumiem

powiesz mi jeszcze tylko czy mam dobre obliczenia?
| 8 | | 8 | | 16√3 | |
| =2R = |
| = |
| |
| sin60 | | √3/2 | | 3 | |
czyli x=R?
10 mar 20:30
Eta:
ok
10 mar 20:37
olaa44: Dzięki
10 mar 20:43