równosć z wartością bezwzględną
mohi: Mam takie zadano
2|x| + |x−1| + |x+1| = 4
wiem jak się rozwiązuję te zadanka , problem jest z dwójką . Czy dobrze myslę iż po prostu
trzeba podzielić stronami przez 2 czy mylę się ?
10 mar 19:54
Aerodynamiczny: można ale po co?
Po prostu jak opuszczamy wartość bezwzględną przy 2 do wymnażamy x przez 2 lub 2 przez −x w
zależności jaki jest x.
10 mar 19:55
Tadeusz:
... a cóż Ci ta dwójka przeszkadza? −

Dzieląc stronami tylko ułamków nawprowadzasz
10 mar 19:56
komik: nie dziel przez 2 bo pojawi się ona w mianownikach pozostałych wartości bezwzględnych. rozpisz
na 4 przypadki. dwójka nic nie zmienia.
10 mar 19:57
bezendu:
1. (−∞,−1)
2. <−1,0)
3,<0,∞)
I tyle
10 mar 20:00
mohi: bezendu
a nie
(−∞ ; −1>
(−1 ; 0>
(0,1>
(1,∞)
?
10 mar 20:11
Aerodynamiczny:

No właśnie sam miałem to napisać
10 mar 20:12
mohi: parzyła mnie tylko ta dwójka . Dzięki !
10 mar 20:13
mohi: wyszło mi x=1 lub x=−1 .
Jak ktoś może to niech sprawdzi
10 mar 20:24