strasznie trudne :|
pomocy: Dwie szkoły wybudowały boiska do piłki nożnej . Powierzchnia pierwszego ma 5700m2 . Drugie
boisko jest o 20 metrów szersze i 10metrów dłuższe od pierwszego i ma powierzchnię 8400m2 .
Podaj wymiary obu boisk szkolnych . Uwzględnij wymaganie , żeboisko musi mieć kształt
prostokąta ale nie może być kwadratem . Długość boiska do piłki nożnej nie może przekraczać
120m ani być mniejsza od 90m . Musi też być w każdym przypadku dłuższa od szerokości boiska ,
która ma mieścić się w przedziale od 45m do 90 m
10 mar 19:45
mateo: jak to zrobić ?
10 mar 20:12
komik: x−długość
y−szerokość
x*y=5700 => x=5700/y
(x+10)(y+20)=8400
rozwiązujesz ten układ. wychodzi równanie kwadratowe więc liczysz delte. wychodzą ładne
rozwiązania.
10 mar 20:18
pomocy: wymnożyć nawiasy i wyjdzie ?
10 mar 20:22
komik: wstawić z pierwszego i wymnożyć. powinno wyjść y=60, x=95
10 mar 20:25
pomocy: nie wychodzi
10 mar 20:29
komik: szukaj błedu. rozwiązzałem ten układ i wyszło. powinno ci wyjść takie równanie:
y2−250y+11400=0
10 mar 20:35
pomocy: | | 5700 | |
mam pomnożyć to |
| * x+10 ? |
| | y | |
10 mar 21:00
pomocy: bo już nie moge wymyslić
10 mar 21:12
komik: x=5700/y
więc:
(5700/y+10)*(y+20)=8400
5700+114000/y+10y+200=8400 |*y
5900y+114000+10y2=8400y |:10
y2+590y+11400=840y
y2+250y+11400=0
10 mar 21:14
pomocy: dziękuuje
10 mar 21:29
komik: spx
10 mar 21:30
pomocy: a właśnie , jak zapisać wymiary boisk ?
10 mar 21:35
pomocy: po prostu dodać 60+20 i 95+10 ?
10 mar 21:37
komik: no raczej
10 mar 22:12
help: wolałem się upewnić ;>
10 mar 22:15
Fazal: Sorki że odkopuje. Masz może jakiś link do tej matury z której jest to zadanie ?
11 mar 21:13
OMGTRUDNE: Pozdrawiam barczeloni #NOAJAK
29 mar 12:08