okręgi
komik:

Dwa okręgi są styczne zewnętrznie w punkcie A . Poprowadzono styczną do obu okręgó odpowiednio
w punktach C i D oblicz miarę kąta CAD
Proszę o pomoc
10 mar 19:22
komik: Jak to ugryźć ?
10 mar 19:45
komik: ?
10 mar 19:55
komik: pomoże ktoś ?
10 mar 20:21
Tadeusz:
rysuneczek ładny ...ale czy prawdziwy

Czy linia łącząca środki okręgów przechodząca przez A jest naprawdę łamana ?
10 mar 20:32
komik: błąd rysunkowy
10 mar 20:36
komik: ale jak to pociągnąć zakładając że jest to prosta ?
10 mar 20:38
Tadeusz:
| | 180−2α | |
jak widzisz γ= |
| =90−α |
| | 2 | |
...dalej sam
10 mar 20:43
Eta:

Punkty O
1A i O
2 są współliniowe ,to α+
γ+β= 180
o ⇒ (*) γ= 180
o−(α+β)
oraz w trójkącie BOC : γ+ 90
o−α+90
o−β =180
o ⇒ γ= α+β
to z (*) γ= .......= 90
o
10 mar 20:53
komik: rozumiem to co napisałeś ale mimo wszystko nie wiem co dalej.
10 mar 20:58
Tadeusz:
to patrz jak policzyła Ci Eta
10 mar 21:00
komik: Robiłem dokładnie tak samo jak
ETA tylko w pewnym momencie się zaciąłem. Dzięki za pomoc
10 mar 21:08
Eta:
Bardzo się "zaciąłeś"? ( krew leciała?
10 mar 21:09
komik: aż tak źle nie było
10 mar 21:18
Eta:
10 mar 21:19