walt: S=(4,5;6,5)
{3x−4y+9=0
{4x−3y−2=0
Dzięki tym dwóm równaniom mogę obliczyć współrzędne wierzchołka A
| 3 | | 9 | | 4 | | 2 | |
| x+ |
| = |
| x− |
| //*12 |
| 4 | | 4 | | 3 | | 3 | |
9x+27=16−8x
7x=35
x=5 y=6
A=(5,6)
Mam już wierzchołek A więc mogę się zabrać za wierzchołek C.
Mam środek S z którego skorzystam
| | 5+x | | 6+y | |
[4,5; 6,5]=[ |
| |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
9=5+x 13=6+y
x=4 y=7
C=(4,9)
Mam wierzchołek C i co teraz mogę zrobić...
Wyznaczmy równanie prostej przechodzącej przez punkty AD
Podstawiam teraz dane z wierzchołka C
9=3+b
b=6
Teraz rozwiązując z układu równań otrzymamy wierzchołek D
16x−8=9x+72
7x=80
Teraz posłużymy się tym co wcześniej czyli środkiem S
80+x=63 y+101=91
x=−17 y=−10
B=(−17,−10)
| | 80 | | 101 | |
A=(5,6) B=(−17,−10) C=(4,9) D=( |
| ; |
| ) |
| | 7 | | 7 | |
Proszę jeszcze kogoś o sprawdzenie bo nie jestem pewny czy to wszystko jest dobrze zrobione