Pytanie odnośnie wartości bezwzględnej.
trqqqq:
Czym różni się metoda rozwiązywania równań
|2x−5| = 15
a) |2x−5| = 2x−5 dla 2x−5≥0
−2x+5 dla 2x−5<0
od
b) |2x−5| = 15
2x−5 = 15 lub 2x−5=−15
Czy jest tu jakaś różnica, czy można tych zapisów używać na zmianę?
10 mar 19:13
PW: Druga jest bardziej klarowna, bezpośrednio korzysta z definicji wartości bezwzględnej.
W pierwszej trzeba rozwiązać dwa równania:
| | 5 | |
(1) 2x−5 = 15 w dziedzinie < |
| ,∞) |
| | 2 | |
oraz
| | 5 | |
(2) −2x+5 = 15 w dziedzinie (−∞, |
| ). |
| | 2 | |
Sens jest ten sam i wynik też, ale nie każdy radzi sobie z zapisem „(1) lub (2)”.
10 mar 19:31
Aerodynamiczny: I pierwszy sposób jest znacznie szybszy

Tylko w niektórych równaniach może sie nie sprawdzić
10 mar 19:32
Piotr:
chyba 2 jest szybszy
10 mar 19:34
Aerodynamiczny: No tak drugi jest szybszy, źle spojrzałem. Ale przy 2 wartościach bezwzględnych z innymi
wyrażeniami pod nimi się nie sprawdza
10 mar 19:42
PW: Tak, ale zawiera pewne niebezpieczeństwo (mówię o schematycznym rozwiązywaniu zadań).
|2x−5| = −15
nie ma w ogóle rozwiązań (wartość bezwzględna jest przecież liczba nieujemną, nie może być
równa −15). Schematycznie działający popełniają ten błąd:
(1!) |u| = a ⇔ u=a ∨u = −a
(zapominając, że (1!) jest prawdziwe tylko dla a≥0) i rozwiązują:
2x−5 = −15 ∨ 2x−5 = −(−15)
x = −5 ∨ x = 10
uzyskując dwa śliczne fałszywe rozwiązania.
Często właśnie ten błąd popełniają, gdy po prawej stronie jest wyrażenie, o którym nie wiemy −
dodatnie, czy ujemne, np.
|2x−5| = x+4.
Nie wolno tego rozwiązywać schematycznie pisząc
2x−5 = x+4 ∨ 2x−5 = −(x+4).
| | 1 | |
Jak łatwo sprawdzić drugie równanie daje fałszywy wynik x = |
| . |
| | 3 | |
10 mar 19:49
PW: | | 1 | |
Oj, źle dobrałem przykład. |
| jest dobrym rozwiązaniem. Podtrzymuję jednak zdanie, że tak |
| | 3 | |
działać nie wolno (chyba o tym mówi Aerodynamiczny).
10 mar 19:54
Aerodynamiczny: np. |x−3|=|x+2|
trzeba rozpatrywać wtedy kiedy co bedzie dodatnie a kiedy ujemne
10 mar 19:59
trqqqq: Dzięki wszystkim. Co do przykładu to wiem, że nie może być wartość bezwzględna ujemna, po
prostu tak mi się napisało

.
Wynika z tego, że przy bardziej skomplikowanych przykładach warto użyć metody z definicji.
10 mar 22:00
ZKS:
Aerodynamiczny wcale równania |x − 3| = |x + 2| nie trzeba rozpatrywać na przypadkach
x − 3 = x + 2 ∨ x − 3 = −x − 2
| | 1 | |
−3 = 2 ⇒ sprzeczność ∨ x = |
| |
| | 2 | |
|a| = |b| ⇒ a = ±b.
10 mar 22:08
Aerodynamiczny: No moze i nie trzeba, ale jak jest ich wiecej to lepiej juz rozpisywac
10 mar 22:20