programowanie C.
Pavlowicz: Są tu jacyś informatycy, którzy znają się trochę na programowaniu w C?
Chciałem napisać program który zmienia format godziny z (1−24.00h) na (1−12.00h AM/PM) tylko
nie mam pomysłu jak to wykonać.
Użytkownik podaje godzine w 24h systemie a program zamienia na 12h AM/PM pomoże ktoś?
to powinno wyglądać przykładowo tak
" podaj godzine (24h):"
13.22
w systemie 12h:
1.22pm
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main()
{
float godzina;
printf("podaj godzine (zapis 24h):\n");
scanf("%d", &godzina);
if( (godzina >= 12.00f) && (godzina <= 24.00f) )
...........
return 0;
}
10 mar 19:04
Trivial:
Z tym "float godzina" to nie jest zbyt dobry pomysł. Liczby zmiennoprzecinkowe są
niedokładne i nie można polegać na ich równości. Być może będzie to działać, ale nie powinno
się tak robić...
Poza tym wczytujesz tę liczbę jako %d, a tak wczytuje się inty w formacie dziesiętnym. Dla
floatów jest %f (ogólniej: %g).
10 mar 19:20
Pavlowicz: aha dzięki, fakt masz rację . Jak dotąd czytam książkę do C K.N King nowoczesne programowanie
i jestem na instrukcjach if itd. i dali takie zadanie do tego rozdziału,wiesz
jak to sprytnie napisać?
10 mar 19:25
^Bartek^: nigdy i tym nie myslalem moj pierwszy szybki pomysl jak to zrobic :
Jeżeli masz godzine większą od 12 to odejmujesz od niej 12.
np:
16−12=4.
Co do pobierania wartości można użyć biblioteki <string>.
Wiadomo że wyraz będzie się składał z 5 znaków >> 12:34.
godzina[i] gdzie i moze byc rowne 1,2,4,5.
Jeżeli godzina[1]*10+godzina[2] jest >12 to
robisz tak jak napisalem : godzina[1]=godzina[1]−1
godzina[2]=godzina[2]−2
wypisujesz
10 mar 19:27
^Bartek^:
10 mar 19:28
Pavlowicz: ok Bartek fakt wystarczy odjąć 12.00 I jest XD
10 mar 19:30
^Bartek^: wypisujesz np za pomoca iostream cout>>godzina[1]>>godzina[2]>>":">>godzina[4]>>godzina{5];
tego mnie nauczyli w liceum
10 mar 19:31
Trivial: [P[
Bartek
]], wcale nie wiadomo... Co z godziną 3:25..? 5 znaków?
10 mar 19:31
10 mar 19:34
^Bartek^: Prosze bardzo

:
godzina.length() jezeli < 5 to wywal błąd
10 mar 19:36
Trivial:
Bartek, to już chyba lepszy ten float niż jakieś zabawy na stringach.
Pavlowicz, do programowania trzeba mieć cierpliwość i sporo umiejętności. Jeżeli chodzi
tylko o kasę to są bardziej dochodowe zawody.
10 mar 19:40
Pavlowicz: ja lubię programować + zarobki są okej więcej mi nie potrzeba.
największe zalety tej pracy to:
możliwość pracy zdalnej
możliwość dorobienia z zleceń jak np. oferia.pl.
lekka praca przy biurku.
Ja jestem cierpliwy, mam sporo zapału do tego i lubię się uczyć, więc czemu nie?
Pracy dla programistów trochę jest. Zawsze w uczelniach wyższych są biura karier i widuje
tam kilka ofert pracy dla programistów.
Zaczne od C/C++ i później zajmę się Javą albo środowiskiem .net
wadą jest to że zazwyczaj ciężko się wpasować w konkretne wymagania pracodawcy bo trzeba sporo
wiedzieć i umieć a programowanie to bardzo rozległa dziedzina i jeszcze nie bardzo wiem czego
miałbym się uczyć po przerobieniu kilku książek od programowania w C/C++ a potem javie albo C#
i .net
10 mar 19:49
^Bartek^: Trivial
Wybrałeś informatykę stosowaną , czy wybrałbyś ją jeszcze raz gdybyś mógł ?
10 mar 19:51
Trivial:
A co innego mam do wyboru?
10 mar 19:54
^Bartek^: nie wiem

ja lubię programować bo to daje mi możliwość realizowania własnych pomysłów.
Może kiedyś ktoś mnie za nie wynagrodzi
10 mar 19:56
Pavlowicz: O właśnie Trival przyszedł mi taki pomysł. Co trzeba umieć żeby tworzyć strony internetowe?
Załóżmy przychodzi do firmy klient i chce żeby mu stworzyć stronę jakiegoś sklepu
internetowego.
Czego musiałbym się nauczyć żeby się zajmować czymś takimi zleceniami,
co byś polecił do tworzenia jakiejś prostej grafiki na strony internetowe,jaki język
programowania itd? HTLM itd. to podstawa co jeszcze?
(mogą być płatne programy/środowiska) Od czego byś polecił żeby zacząć naukę

?
10 mar 20:01
Trivial: Jakbym miał lepszą opcję to bym ją wybrał bez wahania.

Pozostało jedynie ustalić co jest
"lepsze".
10 mar 20:01
Trivial:
Pavlowicz, zależy od wieeelu czynników... Co chcesz robić przy tych stronach?
10 mar 20:03
^Bartek^: HTML>>PHP>>CSS>>Jquery(serio)>>JavaScript>>
10 mar 20:03
^Bartek^: Ja to wszystko w miarę umiem. A jeśli czegoś nie umiem to szukam w interneccie i sie doszkalam
10 mar 20:05
Kejt: oo.. programowanie <3
10 mar 20:05
Trivial: Czyli najpierw jQuery, a potem JS? Ciekawe...
10 mar 20:05
Kejt: i php przed css też słabo.. nie chodzi o sam 'język' ale względy praktyczne..
10 mar 20:07
Trivial: Bartek, może Cię zaskoczę, ale pracowałem w projekcie internetowym i nie korzystałem z
żadnej z tych technologii.
10 mar 20:07
^Bartek^: Ogólnie trzeba wieidzeć jak tego używać , znać wiele przydatnych rozwiązań i "trików".
Są różne fajne blogi gdzie rozni ludzi dzielą sie takimi wlasnie rzeczami ,bardzo przydatna
jest strona StackOverflow.
10 mar 20:07
^Bartek^: Trivial
Python >> Django >> Strona www<3
10 mar 20:08
Trivial: Zgaduj dalej... Ciekawe czy trafisz.
10 mar 20:09
^Bartek^: Nie zgadnę. Jest wiele bibliotek umożliwiających tworzenie stron internetowych nawet w c++?
Zgadłem

?
10 mar 20:12
Pavlowicz: ciężko powiedzieć co chcem konkretnie w tej dziedzinie robić, dopiero idę na informatykę od
października, natomiast chciałbym tworzyć stony www albo robić coś w środowisku .net
Chodzi mi np. o robienie www od podstaw(np. sklep internetowy z bazą danych itd.)+ poznanie
programów przydatnych do tego zawodu, bo na mojej polibudzie do której się wybieram jest
prawie sama matma w najróżniejszej formie i trochę fizyki a niczego konkretnego mnie nie
nauczą,tylko dadzą formalne potwierdzenie wykształcenia, więc sam chcem się w czymś wyszkolić,
dlatego tak pytam od
czego zacząć, jakie programy przede wszystkim sobie ściągnąć,czego się uczyć i co aktualnie
jest na czasie .
10 mar 20:12
^Bartek^: O jakich programach myślisz ? Nie wystarczy Visual Studio ?
10 mar 20:16
Trivial:
Bartek, nie zgadłeś. Ja nie pytam o biblioteki tylko o język.
Pavlowicz, to od czego zaczynasz nie ma tak naprawdę wielkiego znaczenia. Naucz się np.
Pythona (równie dobrze może to być cokolwiek innego).
10 mar 20:16
Kejt: "chcem" *rzuca słownikiem języka polskiego w Pavlowicza* może to na początek..
a na poważnie..
ja jestem na drugim semestrze informatyki.. i do tej pory uczyłam się:
js; php; c; c++(również obiektowo) niedługo będę miała Pythona, Javę i C#
do niektórych rzeczy mam książki/tutoriale.. więc w razie czego mogę podrzucić linki/tytuły
10 mar 20:17
Kejt: Visual Studio jest dosyć ograniczony.. chyba prędzej bym się w Notepadzie pisała
10 mar 20:18
^Bartek^: Nie wiem czy wiesz ale w Visual Studio da się pisać w pythonie
10 mar 20:21
Trivial: Kejt, Visual Studio jest ograniczony...? Ciekawe tezy wygłaszasz...
10 mar 20:22
Kejt: oho, zaraz mnie zjedzą.
10 mar 20:23
Pavlowicz: Chcę* pardon. A możesz zapodać o ile to nie problem.
10 mar 20:25
^Bartek^: nie zjemy cie
10 mar 20:26
10 mar 20:31
^Bartek^: kejt ! błąd " //cegła jakich mało, powinno" byc "wiele. "
10 mar 20:35
Kejt: jakich mało mam*
i już dobrze
10 mar 20:36
Pavlowicz: dzięki Kejt
od siebie dodam thenewboston.org i księgarnie
http://www.informit.com/imprint/index.aspx?st=61091
helion.pl o ile ktoś ma kase na książki.
wiem ,że każdy ma od 2 roku praktyki i wtedy istnieje szansa na pracę w zawodzie,
więc o ile się wyrobię to na zaocznych studiach mógłbym pracować

Co do środowisk pytam,
bo nie mam pojęcia. Jak dotąd korzystałem tylko z tych bezpłatnych, za kombajn
Visual Studio od Microsoftu się wezmę jak zacznę C++ przerabiać, bo
chyba nie ma w nim kompilatora do czystego C .
10 mar 20:40
Kejt: do C ma, przynajmniej część funkcji (scanf, printf etc.) ale wyświetla przy nich ostrzeżenia i
uniemożliwia kompilację... trzeba trick o wyłączaniu tego znać..
10 mar 20:43
Pavlowicz: możesz ten trick pokazać ?
10 mar 20:44
Pavlowicz: tzn napisać jak go wykonać, o co chodzi itd
10 mar 20:45
^Bartek^: Jak będziesz miał problem daj znać. Wtedy pomyślimy ...
10 mar 20:53
Kejt:
Warning 1 warning C4996: 'scanf': This function or variable may be unsafe. Consider using scanf
s instead. To disable deprecation, use
CRT
SECURE
NO
WARNINGS. See online help for details.
'link do pliku'
Jednak tym razem tylko jako warning... ale z tego co pamiętam kiedyś mi się buntował do tego
stopnia, że skompilować nie chciał.. nvm w takim razie
10 mar 20:59
Pavlowicz: teraz działa
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int main()
{
float godzina, godzinad;
godzina= 0;
godzinad =0;
printf("podaj czas 24h\n");
scanf("%f", &godzina);
if( (godzina >= 1.00f)&&(godzina < 12.00f) )
{
printf("%.2f AM", godzina);
}
else
if( (godzina >=12.00f )&&(godzina <=24.00f) )
{
printf("w zapisie 12h %.2f PM", (godzina − 12));
}
return 0;
10 mar 23:16
11 mar 01:07
11 mar 10:39
asdf: zeby to zrobic na floatach tak jak chciales:
float godzina=0;
puts("podaj liczbe");
scanf("%.2f", &godzina);
int userHour = (int) godzina;
int userMin = (int)( (godzina − userHour) * 100);
char lessThanTen = (userMin < 10) ? '0' : '';
printf("jest godzina: %d : %c %d", userHour, lessThanTen, userMin);
(userHour < 12) ? printf("pm" : printf("am");
nie kompilowalem kodu, chyba jest ok, pewnie glupie bledy tez sie znajda.
11 mar 16:32