matematykaszkolna.pl
programowanie C. Pavlowicz: Są tu jacyś informatycy, którzy znają się trochę na programowaniu w C? Chciałem napisać program który zmienia format godziny z (1−24.00h) na (1−12.00h AM/PM) tylko nie mam pomysłu jak to wykonać. Użytkownik podaje godzine w 24h systemie a program zamienia na 12h AM/PM pomoże ktoś? to powinno wyglądać przykładowo tak " podaj godzine (24h):" 13.22 w systemie 12h: 1.22pm #include <stdio.h> #include <stdlib.h> int main() { float godzina; printf("podaj godzine (zapis 24h):\n"); scanf("%d", &godzina); if( (godzina >= 12.00f) && (godzina <= 24.00f) ) ........... return 0; }
10 mar 19:04
Trivial: Z tym "float godzina" to nie jest zbyt dobry pomysł. Liczby zmiennoprzecinkowe są niedokładne i nie można polegać na ich równości. Być może będzie to działać, ale nie powinno się tak robić... Poza tym wczytujesz tę liczbę jako %d, a tak wczytuje się inty w formacie dziesiętnym. Dla floatów jest %f (ogólniej: %g).
10 mar 19:20
Pavlowicz: aha dzięki, fakt masz rację . Jak dotąd czytam książkę do C K.N King nowoczesne programowanie i jestem na instrukcjach if itd. i dali takie zadanie do tego rozdziału,wiesz jak to sprytnie napisać?
10 mar 19:25
^Bartek^: nigdy i tym nie myslalem moj pierwszy szybki pomysl jak to zrobic : Jeżeli masz godzine większą od 12 to odejmujesz od niej 12. np: 16−12=4. Co do pobierania wartości można użyć biblioteki <string>. Wiadomo że wyraz będzie się składał z 5 znaków >> 12:34. godzina[i] gdzie i moze byc rowne 1,2,4,5. Jeżeli godzina[1]*10+godzina[2] jest >12 to robisz tak jak napisalem : godzina[1]=godzina[1]−1 godzina[2]=godzina[2]−2 wypisujesz
10 mar 19:27
^Bartek^:
10 mar 19:28
Pavlowicz: ok Bartek fakt wystarczy odjąć 12.00 I jest XD
10 mar 19:30
^Bartek^: wypisujesz np za pomoca iostream cout>>godzina[1]>>godzina[2]>>":">>godzina[4]>>godzina{5]; tego mnie nauczyli w liceum
10 mar 19:31
Trivial: [P[Bartek]], wcale nie wiadomo... Co z godziną 3:25..? 5 znaków?
10 mar 19:31
Pavlowicz: ja dopiero ucze się programować przerobię z nudów jedną książke do C i później do C++. Kurde tylko popatrzeć na portal oferia.pl to ciarki przechodzą jaki dobry hajs za programowanie można dostać. http://oferia.pl/zlecenia/programowanie/c-c-c?ze_srednia_wycena&najwiecej_zgloszen ja zostanę programistą!
10 mar 19:34
^Bartek^: Prosze bardzoemotka : godzina.length() jezeli < 5 to wywal błąd
10 mar 19:36
Trivial: Bartek, to już chyba lepszy ten float niż jakieś zabawy na stringach. Pavlowicz, do programowania trzeba mieć cierpliwość i sporo umiejętności. Jeżeli chodzi tylko o kasę to są bardziej dochodowe zawody.
10 mar 19:40
Pavlowicz: ja lubię programować + zarobki są okej więcej mi nie potrzeba. największe zalety tej pracy to: możliwość pracy zdalnej możliwość dorobienia z zleceń jak np. oferia.pl. lekka praca przy biurku. Ja jestem cierpliwy, mam sporo zapału do tego i lubię się uczyć, więc czemu nie? Pracy dla programistów trochę jest. Zawsze w uczelniach wyższych są biura karier i widuje tam kilka ofert pracy dla programistów. Zaczne od C/C++ i później zajmę się Javą albo środowiskiem .net wadą jest to że zazwyczaj ciężko się wpasować w konkretne wymagania pracodawcy bo trzeba sporo wiedzieć i umieć a programowanie to bardzo rozległa dziedzina i jeszcze nie bardzo wiem czego miałbym się uczyć po przerobieniu kilku książek od programowania w C/C++ a potem javie albo C# i .net
10 mar 19:49
^Bartek^: Trivial Wybrałeś informatykę stosowaną , czy wybrałbyś ją jeszcze raz gdybyś mógł ?
10 mar 19:51
Trivial: A co innego mam do wyboru? emotka
10 mar 19:54
^Bartek^: nie wiem ja lubię programować bo to daje mi możliwość realizowania własnych pomysłów. Może kiedyś ktoś mnie za nie wynagrodzi emotka
10 mar 19:56
Pavlowicz: O właśnie Trival przyszedł mi taki pomysł. Co trzeba umieć żeby tworzyć strony internetowe? Załóżmy przychodzi do firmy klient i chce żeby mu stworzyć stronę jakiegoś sklepu internetowego. Czego musiałbym się nauczyć żeby się zajmować czymś takimi zleceniami, co byś polecił do tworzenia jakiejś prostej grafiki na strony internetowe,jaki język programowania itd? HTLM itd. to podstawa co jeszcze? (mogą być płatne programy/środowiska) Od czego byś polecił żeby zacząć naukę emotka?
10 mar 20:01
Trivial: Jakbym miał lepszą opcję to bym ją wybrał bez wahania. emotka Pozostało jedynie ustalić co jest "lepsze".
10 mar 20:01
Trivial: Pavlowicz, zależy od wieeelu czynników... Co chcesz robić przy tych stronach?
10 mar 20:03
^Bartek^: HTML>>PHP>>CSS>>Jquery(serio)>>JavaScript>>
10 mar 20:03
^Bartek^: Ja to wszystko w miarę umiem. A jeśli czegoś nie umiem to szukam w interneccie i sie doszkalam emotka
10 mar 20:05
Kejt: oo.. programowanie <3
Trivial: Czyli najpierw jQuery, a potem JS? Ciekawe...
Kejt: i php przed css też słabo.. nie chodzi o sam 'język' ale względy praktyczne..
10 mar 20:07
Trivial: Bartek, może Cię zaskoczę, ale pracowałem w projekcie internetowym i nie korzystałem z żadnej z tych technologii.
^Bartek^: Ogólnie trzeba wieidzeć jak tego używać , znać wiele przydatnych rozwiązań i "trików". Są różne fajne blogi gdzie rozni ludzi dzielą sie takimi wlasnie rzeczami ,bardzo przydatna jest strona StackOverflow.
^Bartek^: Trivial Python >> Django >> Strona www<3
10 mar 20:08
Trivial: Zgaduj dalej... Ciekawe czy trafisz.
10 mar 20:09
^Bartek^: Nie zgadnę. Jest wiele bibliotek umożliwiających tworzenie stron internetowych nawet w c++? Zgadłem ?
10 mar 20:12
Pavlowicz: ciężko powiedzieć co chcem konkretnie w tej dziedzinie robić, dopiero idę na informatykę od października, natomiast chciałbym tworzyć stony www albo robić coś w środowisku .net Chodzi mi np. o robienie www od podstaw(np. sklep internetowy z bazą danych itd.)+ poznanie programów przydatnych do tego zawodu, bo na mojej polibudzie do której się wybieram jest prawie sama matma w najróżniejszej formie i trochę fizyki a niczego konkretnego mnie nie nauczą,tylko dadzą formalne potwierdzenie wykształcenia, więc sam chcem się w czymś wyszkolić, dlatego tak pytam od czego zacząć, jakie programy przede wszystkim sobie ściągnąć,czego się uczyć i co aktualnie jest na czasie .
10 mar 20:12
^Bartek^: O jakich programach myślisz ? Nie wystarczy Visual Studio ?
10 mar 20:16
Trivial: Bartek, nie zgadłeś. Ja nie pytam o biblioteki tylko o język. emotka Pavlowicz, to od czego zaczynasz nie ma tak naprawdę wielkiego znaczenia. Naucz się np. Pythona (równie dobrze może to być cokolwiek innego).
10 mar 20:16
Kejt: "chcem" *rzuca słownikiem języka polskiego w Pavlowicza* może to na początek.. a na poważnie.. ja jestem na drugim semestrze informatyki.. i do tej pory uczyłam się: js; php; c; c++(również obiektowo) niedługo będę miała Pythona, Javę i C# do niektórych rzeczy mam książki/tutoriale.. więc w razie czego mogę podrzucić linki/tytuły
10 mar 20:17
Kejt: Visual Studio jest dosyć ograniczony.. chyba prędzej bym się w Notepadzie pisała
10 mar 20:18
^Bartek^: Nie wiem czy wiesz ale w Visual Studio da się pisać w pythonie emotka
10 mar 20:21
Trivial: Kejt, Visual Studio jest ograniczony...? Ciekawe tezy wygłaszasz...
10 mar 20:22
Kejt: oho, zaraz mnie zjedzą.
10 mar 20:23
Pavlowicz: Chcę* pardon. A możesz zapodać o ile to nie problem.
10 mar 20:25
^Bartek^: nie zjemy cieemotka
10 mar 20:26
Kejt: python: http://www.codecademy.com/tracks/python //po angielsku (ogólnie fajna stronka) c++: Symfonia c++ Jerzego Grębosza //cegła jakich mało, ale naprawdę bardzo fajnie tłumaczone php: http://www.uw-team.org/videoarty.html // tutaj oglądałam tylko te z phpa, ale mają więcej misz−masz: http://www.w3schools.com/ //html, css, js, php.. również po angielsku −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− Ok, może słowo "ograniczony" było trochę zbyt mocne..
10 mar 20:31
^Bartek^: kejt ! błąd " //cegła jakich mało, powinno" byc "wiele. "
10 mar 20:35
Kejt: jakich mało mam* i już dobrze
10 mar 20:36
Pavlowicz: dzięki Kejt od siebie dodam thenewboston.org i księgarnie http://www.informit.com/imprint/index.aspx?st=61091 helion.pl o ile ktoś ma kase na książki. wiem ,że każdy ma od 2 roku praktyki i wtedy istnieje szansa na pracę w zawodzie, więc o ile się wyrobię to na zaocznych studiach mógłbym pracować emotka Co do środowisk pytam, bo nie mam pojęcia. Jak dotąd korzystałem tylko z tych bezpłatnych, za kombajn Visual Studio od Microsoftu się wezmę jak zacznę C++ przerabiać, bo chyba nie ma w nim kompilatora do czystego C .
10 mar 20:40
Kejt: do C ma, przynajmniej część funkcji (scanf, printf etc.) ale wyświetla przy nich ostrzeżenia i uniemożliwia kompilację... trzeba trick o wyłączaniu tego znać..
10 mar 20:43
Pavlowicz: możesz ten trick pokazać ?
10 mar 20:44
Pavlowicz: tzn napisać jak go wykonać, o co chodzi itd
10 mar 20:45
^Bartek^: Jak będziesz miał problem daj znać. Wtedy pomyślimy ...
10 mar 20:53
Kejt: Warning 1 warning C4996: 'scanf': This function or variable may be unsafe. Consider using scanf s instead. To disable deprecation, use CRTSECURENOWARNINGS. See online help for details. 'link do pliku' Jednak tym razem tylko jako warning... ale z tego co pamiętam kiedyś mi się buntował do tego stopnia, że skompilować nie chciał.. nvm w takim razie
10 mar 20:59
Pavlowicz: teraz działa #include <stdio.h> #include <stdlib.h> int main() { float godzina, godzinad; godzina= 0; godzinad =0; printf("podaj czas 24h\n"); scanf("%f", &godzina); if( (godzina >= 1.00f)&&(godzina < 12.00f) ) { printf("%.2f AM", godzina); } else if( (godzina >=12.00f )&&(godzina <=24.00f) ) { printf("w zapisie 12h %.2f PM", (godzina − 12)); } return 0;
10 mar 23:16
asdf: @Kejt bo te funkcje są niebezpiezne, odpowiedź dlaczego się nie buntuje: https://www.google.pl/search?site=&source=hp&q=use+_crt_secure_no_warnings&oq=use_crt_&gs_l=hp.3.0.0i10i19j0i30i19l9.3428.14253.0.15877.24.15.9.0.0.0.159.1764.2j13.15.0....0...1c.1.37.hp..1.23.1712.0vThTswHW6I tak najogólniej: trzeba "powiedzieć" preprocesorowi: "nie martw sie, ja to ogarniam" i wrzucic mu polecenia zgodnie z tą instrukcją: http://social.msdn.microsoft.com/Forums/en-US/cc2488bf-9100-46a6-a2e0-968e5d5707fc/how-do-i-disable-deprecation-in-vc-express-edition?forum=vcgeneral lub pogrzebać przy #define − zależy jak kto woli co do programu, po co na floatach? ...tak jak napisał Trivial − floaty do porownywania są nie bardzo program: #include <stdio.h> #include <stdlib.h> int main(){ int godzina; do { printf("podaj godzine\n"); scanf("%d", &godzina); } while( !(godzina >=0 && godzina <= 23)); printf("jest godzina: %d ", godzina%12"); (godzina <= 12) ? printf("am") : printf("pm"); } pisany na szybkiego, prosze nie czepiac sie glupich bledow.
11 mar 01:07
Trivial: Zalecam zapoznanie się z http://pl.wikipedia.org/wiki/Zegar_12-godzinny a w szczególności z tym, co dzieje się na granicach (12AM, 12PM).
11 mar 10:39
asdf: zeby to zrobic na floatach tak jak chciales: float godzina=0; puts("podaj liczbe"); scanf("%.2f", &godzina); int userHour = (int) godzina; int userMin = (int)( (godzina − userHour) * 100); char lessThanTen = (userMin < 10) ? '0' : ''; printf("jest godzina: %d : %c %d", userHour, lessThanTen, userMin); (userHour < 12) ? printf("pm" : printf("am"); nie kompilowalem kodu, chyba jest ok, pewnie glupie bledy tez sie znajda.
11 mar 16:32