Przyprostokątna trójkąta prostokątnego zawiera się w prostej o równaniu
Pati: Pomożecie?
Przyprostokątna trójkąta prostokątnego zawiera się w prostej o równaniu 2x+3y−5=0, a jeden z
wierzchołków ma współrzędne (4,1). Wyznacz współrzędne wierzchołka kąta prostego tego trójkąta.
10 mar 18:22
PW: Punkt (4,1) nie należy do prostej o równaniu
(1) 2x+3−5 = 0,
co sprawdzamy podstawiając jego współrzędne do równania prostej. Wobec tego punkt (4,1) należy
do drugiej przyprostokątnej.
Wystarczy napisać równanie prostej prostopadłej do (1) i przechodzącej przez (4,1) − tam gdzie
przetną się obie proste jest wierzchołek kąta prostego.
10 mar 18:43
PW: Poprawka
(1) 2x+3y − 5 = 0.
10 mar 18:44
Pati: Czyli szukany punkt będzie miał współrzędne x=−1,25 i y=3,75 ?
10 mar 18:56