Stereometria
Kamix: Ratujcie mnie ludzie z tą stereometrią... Nie potrafię zrobić żadnego zadania, z tym się męczę
godzinę a jeszcze 10 przede mną....
Podaj miarę kąta nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego do
płaszczyzny podstawy, wiedząc, że długość wysokości ostrosłupa jest równa długości krawędzi
jego podstawy.
Proszę o rysunek z oznaczeniami, bo bez tego nie ruszę...
10 mar 18:21
bezendu:
Mogę policzyć bo to proste zadanie, ale rysunku to Ci tutaj nie zrobię.
10 mar 18:25
Maslanek:

Potrzebujesz długości y (to Ci nie powinno sprawić problemu

) Wystarczy, ze narysujesz
sześciokąt foremny.
No i kąt którego szukasz to ten między rózowym a pomaranczowym
10 mar 18:25
Kamix: Właśnie najbardziej denerwujące jest to, jak proste jest to zadanie a i tak nie potrafię go
zrobić. Dobra, wrzuć obliczenia, pewnie się domyślę skąd co xd
10 mar 18:26
Maslanek: Aha − pomaranczowy − wysokość ściany bocznej
różowe − prostopadła do jednego z boku, przechodząca przez punkt na podstawie, na który opada
wysokość ostrosłupa
10 mar 18:26
bezendu:
Już Ci maślanek napisał co trzeb zrobić

Spróbuj
10 mar 18:26
Kamix: Mógłbyś mi w ostrosłupie zaznaczyć ten kąt α? Bo chyba go źle zaznaczam...
10 mar 18:29
Maslanek: Masz napisane, który
10 mar 18:30
Maslanek: Spróbuj przeczytać raz jeszcze i sobie powolutku uzmysłowić, czego potrzebujesz
10 mar 18:31
Kamix:

Nie potrafię znaleźć x, wiem tylko, że w podstawie są trójkąty równoramienne ale mało mi to
daje...
10 mar 18:36
Maslanek: To nie ten kąt.
Spróbuj raz jeszcze

Co Ci mówi wysokość ściany bocznej?
10 mar 18:38
Maslanek: Nie tylko równoramienne, ale i równoboczne
10 mar 18:38
Mila:

H=a
ΔFOS −Δprostokątny równoramienny
α=45
o
10 mar 18:38
Kamix: Dziękuję Wam Maslanek i Mila ; )) Kurcze nie sądziłem, że jak ostrosłup prawidłowy to w
podstawie są zawsze trójkąty równoboczne...
Macie może gdzieś link, gdzie są wszystkie te możliwe kąty w bryłach? Bo nie ukrywam, że mam
problem z ich prawidłowym zaznaczaniem a nigdzie w necie nie mogę znaleźć takiego solidnego
kompedium.
10 mar 18:42
agulka:

a=H
α=45
0
10 mar 18:42
Maslanek: Aj... Krawędzi bocznej

Jasne, miałeś rację

Ja nie doczytałem

Mój kąt to kąt nachylenia ściany bocznej
10 mar 18:46
Mila:
Kamix, rysowałam te kąty dla Bezendu, wpisz w wyszukiwarkę.
10 mar 18:48
Kamix: Dobrze, jeszcze dzisiaj to wyszukam ; D
Ale teraz mam kolejne zadanko, które nie bardzo wiem jak rozrysować:
Przekątna podstawy ostrosłupa czworokątnego prawidłowego i środek krawędzi bocznej wyznaczają
płaszczyznę Q. Wyznacz miarę kąta między płaszczyzną Q i płaszczyzną podstawy ostrosłupa,
wiedząc, że wszystkie krawędzie ostrosłupa mają długość równą 4...
Jak będzie wyglądał szkic?
10 mar 19:12
Mila:
Po kolacji.
10 mar 19:18
dero2005:
10 mar 19:20
Kamix: Przyznam się szczerze, że nie wiele mi pomógł ten rysunek jeżeli chodzi o rozwiązanie zadania,
dero2005 mógłbyś mi to rozpisać jak wyznaczyć kąt α?
10 mar 19:34
dero2005:

AE = EW = a
WO = h
wniosek WO = OE β = 45
o
już wiesz?
10 mar 20:08
Kamix: Teraz już jasne, dzięki ; D
10 mar 20:16